Härmar favoritförfattare

Gestaltning är oerhört viktigt för att en text ska bli läsvärd och intressant. Det här är något jag anammat och blivit bra på om jag ska tro mina testläsare. Givetvis gör jag missar, vem gör inte det? Men jag låter mig inte bli lat av sådant beröm utan försöker utveckla det ännu mer. Vissa författare är väldigt bra på det här. Maggie Stiefvater och Cassandra Clare för att nämna några av mina favoriter. När jag läser deras böcker får jag en väldigt tydlig bild av hur miljöer och karaktärer ser ut. Men hur gör de? Därför läser jag nu om boken Fallna änglars stad av Clare och skriver ner nästan varje gestaltning av både karaktärer och miljöer. Allt från den enklaste till den mer metaforiska liknelsen. 

Det här är så oerhört lärorikt att på ett sätt vandra i den författarens ordspår. Det händer att jag fastnar i min egen text när jag vill gestalta något som jag ser så tydligt framför mig men inte kan sätta ord på. Med hjälp av den anteckningsbok som jag dedikerat till bara sådana här meningar så kommer jag att ha en bok nära till hands sedan, bara att slå upp och låta mig inspireras.

Just gestaltning har jag egentligen fascinerats av hela mitt liv. Jag är den där typen som studerar människors hållning och rörelser i smyg för att tolka dem, läsa av hur de mår och är som person. De gestaltningsbiblar som finns ger mig inte riktigt det jag vill ha. Verkligheten och redan färdiga böcker ger mig betydligt mer material som känns mer genuina på något sätt.

15 tankar på “Härmar favoritförfattare

 1. Det där är nog himla smart och ett bra sätt att lära sig. Då präntar man liksom in det i hjärnbarken på något vis. Till slut blir det ett sätt att tänka redan i skrivfasen och man kan använda sina egna ord istället för någon annans.

  • Jag märkte tydligt den förändringen när jag började redigera på andra manusets utkast. Gestaltningen var en helt annan men störst eloge ska du ha som fått mig att se vikten av gestaltningen och var den ska in. Så tack vännen! :-) Men det finns alltid mer att lära kring detta och den här metoden ger mig så mycket.

 2. Mycket smart. Jag har gjort något liknande men inte riktigt lika omfattande (än). Alltså nu när jag inriktar mig på ungdoms, vilket är nytt för mig. Mycket bra och lärorikt.

  • Ja, barnböcker är skrivna på ett lite annorlunda sätt med mer adverb. För ungdomsböcker och uppåt blir de där adverben lite störande och då är gestaltningen superviktig. Jag har noterat att adverben nästan är obefintlig. Jag hittade ett som beskrev att karaktärens sa något ironiskt. De är ju svårt, nästan omöjligt att gestalta eftersom kroppsspråk och orden säger en sak men tonläget en annan. Intressant är det i alla fall och ger många nya tips. Om man skriver på något nytt som du så kan de vara en bra grej att studera i detalj. Det kan ju räcka också att bara läsa och ta in utan att skriva ner dem om man har ont om tid :)

 3. En otroligt bra grej att göra! Jag har gjort det lite då och då – alltså skrivit ner riktigt bra gestaltning från en bok här och en bok där (framförallt från Christin Ljungqvists Kaninhjärta), men att välja ut en specifik bok som man gillar extra och verkligen närläsa är nog guld! Men jag skulle förstås hellre välja något av Neil Gamian än av Cassandra Clare…. ;)

  • Jag hade helst valt Maggie Stiefvater men tyvärr har jag lånat hennes böcker på biblioteket så de finns inte i min ägo. Jag kanske får ändra på det. E-formaten är ju lite billigare :)

  • Jag har även gjort något liknande med Patrick Rothfuss böcker men han känns way far from my writing. Clare valde jag inte för hennes språks skull utan för att jag gillar hennes scenbeskrivningar. Gaiman borde jag läsa något mer av. Jag har bara läst ”Amerikanska gudar” och den föll inte alls i min smak. Har hört att den är lite speciell jämfört med hans andra böcker. Därför vill jag ge honom en andra chans, han är ju liksom en av de stora :)

  • Man kan läsa hur mycket tips som helst om gestaltning men för egen del ger det mer att verkligen trampa i samma fotspår som de utgivna författarna som kan det här och pränta in det även i muskelminnet :) Tack för det fina berömmet om min handstil! :) Särskilt med tanke på att jag inte ansträngt mig för att få det perfekt :p

 4. Att läsa favoritförfattare just för att lära mig har jag gjort ett bra tag. En vän undrade om inte risken fanns att man då härmar för mycket och blir för lik den man studerar, men det tror inte jag.
  Jag gör det för att se hur de gör så att jag kan lära mig och få ett flyt i mitt eget skrivande. Kul att höra att jag inte är ensam om detta :)

  • Jag trodde som din vän innan jag började skriva men nu vet jag att det skulle vara omöjligt. Min egen röst är för stark för att den ska kunna bli någon kopia på någon annans. Det medvetna härmandet sker vid sidan om mitt eget manusskrivande och blir som en ordbank som jag kan pytsa in i mitt eget skrivande :)

 5. Ja läsning ger alltid mer än när någon liksom informerar en om hur man borde göra, för att då ser man ju in läsningen hur det faktiskt görs. Tycker det är himla klokt av dig att skriva upp, det sätter sig också i skrivminnet då.

  • Jag skulle ha svårt att härma en annan författare även om jag försökte. Det går visserligen att använda samma meningar om man plankar men de skulle aldrig passa in i min rytm :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.