Utdrag ur Öhrlunds skrivtipsbok

Jag känner att jag i mitt tidigare inlägg inte gjorde Dag Öhrlund rättvisa och förmulerade mig lite klumpigt. Därför återger jag lite av hans förord här.

”Låt oss se positivt:
Klart att du ska skriva! En dikt, en novell eller helst Den Stora Romanen som kommer att ta världen med storm.
För såhär är det: Att skriva är det roligaste som finns. Oaktat att sportfiske är Sveriges största fritidssysselsättning törs jag påstå att skrivande är bättre än flugfiske, champange eller till och med sex.
Jodå. Om du vaknar på morgonen med känslan av att allt annat än skrivande är bortkastad tid, då är du på rätt spår!”

Som några av er kommenterat så har vi ju givetvis andra värden i livet än att bara skriva. Vi kan ha andra hobbies eller relationer som vi trivs med. Dag har i boken intervjuat olika författare. Bland annat Viveca Sten som han kallar en framgångssaga. Bara fyra år efter sin debut har hon sålt över en miljon exemplar i Sverige. Det jag föll för var att hon i hans intervju hade valt att ha kvar sitt arbete som chefsjurist trots att hon skulle kunna leva på sitt författarskap. Och varför då? Hon svarar så här:

”Svaret är att jag älskar att skriva, inte minst när jag får sitta ensam ute på Sandhamn. Men när jag går ur den bubblan, tar hissen till ett möte med mina medarbetare och vi benar ut ett svårt problem eller genomför en komplex transaktion, har jag lika kul!”

Precis så känner jag! Jag älskar att få tampas med svåra inställningar i vårt verksamhetssystem och hitta en lösning som fungerar för verksamheten. Viveca har vid Dags boks tryckning valt att säga upp sig och arbeta som författare på heltid. men innan det kunde hon utöver sitt heltidsjobb sköta även hem och familj med skrivandet vid sidan om. Kan hon så kan jag!

Det finns fler goda exempel i boken på hur olika författare nått sina framgångar. Inte sällan med motgångar förstås. Det är alltid att räkna med. Men jag känner mig verkligen peppad när jag läser Dags bok. Det har inte varit lätt för nästan någon och jag tror att om jag lyckas ta mig ända fram med min trilogi med eller utan motgångar kommer jag att växa oavsett.  Mina andra värden i livet kommer jag att behålla under tiden. Inget tar ut det andra.

 

Annons

3 tankar på “Utdrag ur Öhrlunds skrivtipsbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.