Recension – Att dö väl (novell)

attdoval

Mänskligheten står inför utrotning. Grendlarna, en ras av ostoppbara krigsmaskiner, förtär värld efter värld. Hanna, en ung djurtämjare, och Alina, en av kolonialmaktens främsta exobiologer, kastas rakt in i ett uppdrag som kommer att avgöra hela mänsklighetens framtid.

Novellen är skriven av Eva Holmqvist och Oskar Källner efter en tävling på Steampunkfestivalen 2014 där deltagarna fick uppge på vilket sätt de ville dö. De två mest fantasifulla förslagen skulle få dö just så i en sience fiction-novell och Att dö väl är resultatet av de två bidragen.

Omslaget är proffsigt och ger en tydlig vink om att det är just sience fiction det handlar om. Novellen som är en dystopisk berättelse förde mina tankar till Världarnas krig av H.G Wells, men Att dö väl har ändå sitt egna unika koncept. Grendlarna som hotar ta över planet efter planet beskrivs i olika varianter på ett fantasifullt och groteskt sätt. Och de lugna Trumpdjuren som vandrar omkring på savannen är ett märkligt djur som visar sig ha en oväntad förmåga som påverkar hela upplösningen av historien. En välkomponerad novell där jag imponeras av hur Eva och Oskar fått ihop en engagerande handling där man sitter som på nålar de sista textraderna.

Om Eva och Oskar kunde skapa en så välkomponerad novell utifrån två förslag som man kan dö på så skulle jag önska att de skrev en fullång sience fiction-roman i samma anda så man kunde ha kvar kakan lite längre än bara de cirka 50 boksidor novellen bestod av. Överhuvudtaget vill jag gärna se mer svenskskriven sience fiction. Det är alldeles för lite av den varan men jag ser hoppfullt på framtiden. Det är tydligt att vi har författare som skulle klara av det.

Novellen ges ut på Ordspira förlag. Om du vill veta mer kring hur novellen kom till kan du besöka Evas och Oskars bloggar. Ett modigt och spännande uppdrag som de lyckades alldeles lysande med.

4 tankar på “Recension – Att dö väl (novell)

  1. Roligt att noveller börjar sprida sig så mycket. Det vimlar av tävlingar och olika sidor. Tidsmässigt är det ju enklare att skriva noveller än böcker, även fast det inte är enkelt!

    • Jag tror den digitala möjligheten med e-format gynnar noveller. Många skrivbordsalster får komma fram ur sina skrymslen eftersom det är så lätt att publicera dem digitalt numera.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.