Identifiera dina karaktärer och deras livslögner

Ett sätt att hitta inspiration för mig är att läsa skrivhandböcker eller lyssna på skrivpoddar. Under förmiddagen på lördag satte jag mig ner med KM Weilands e-bok Creating Character Arcs. Med hjälp av några frågor fick jag äntligen en bild av antagonisten och vem denne är. Och varför! I min trilogi finns flera olika antagonister men där finns en antagonist med stort A. The Antagonist som är hela seriens anledning till att min protagonist har lite att kämpa emot. Med både inre och yttre omständigheter. Den här antagonisten har varit lite svår att greppa för mig. Som i all fantasy är denne ond men jag har stört mig på att hen bara är ond. Elakingar utan bakomliggande syften är irriterande och patetiska.

För att undvika detta så såg jag lösningen i några frågor som KM Weiland tipsar om i boken. Frågorna avser protagonisten men jag använde dem till antagonisten. Den personen behöver vara precis lika genomtänkt som protagonisten. Kanske inte på lika många nivåer men snudd på. Frågorna avser att identifiera karaktärens livslögn.

En av de vanligaste misstagen av författare är att skapa ett problem för karaktären som inte har med berättelsen i det stora att göra. Livslögnen ska vara tillräckligt personlig för att något ska saknas i karaktärens liv och för att en förändring ska vara nödvändig. (Dramatica by Melanie Anne Philips and Chris Huntley)

 1. Vilken bild/uppfattning har karaktären om sig själv eller världen?
 2. Vad saknar karaktären mentalt, känslomässigt eller andligt och hur uttrycker sig det?
 3. Hur reflekteras karaktärens livslögn i hennes omgivning?
 4. I inledningen, gör livslögnen karaktärens liv miserabelt? Hur i så fall? (Den här kan man hoppa över när man använder frågorna mot antagonisten).
 5. Om inte, kommer den inledande händelsen få karaktären att känna sig obekväm på grund av sin livslögn?
 6. Kräver livslögnen något eller någon annans inblandning för att närma sig problemet?
 7. Vilka är karaktärens symptom på livslögnen? (Hur yttrar de sig i karaktärens liv? Min anmärkning.)

För att identifiera livslögnen ytterligare, känner karaktären något av följande?
Rädsla?
Extrem sårbarhet?
Oförmåga att förlåta?
Skuld?

Frågorna fortsätter sedan med vad karaktären vill ha (wants) och behöver (needs).

”Protagonistens inre konflikt handlar om kriget mellan vad hon vill ha och det hon faktiskt behöver. Det är också bränslet till den yttre konflikten. Om dessa två element arbetar tillsammans så har du en berättelse och en karaktär på väg mot en perfekt harmoni.”

 1. Hur håller livslögnen karaktären tillbaka?
 2. På vilket sätt gör livslögnen karaktären olycklig?
 3. Vilken insikt/sanning  behöver karaktären för att livslögnen ska motbevisas?
 4. Hur kan karaktären motbevisas?
 5. Vad vill karaktären ha mer än allt annat?
 6. Hur är karaktärens plotmål  kopplat till eller en förlängning av vad vad hon vill ha?
 7. Tror karaktären att det hon vill ha löser problemet?
 8. Håller det som karaktären vill ha henne tillbaka från det hon  behöver?
 9. Hindrar det karaktären behöver henne från att få det hon vill ha? Eller kan hon bara få det hon vill ha  om hon får/upptäcker det hon egentligen behöver?
 10. Hur förändras livet när hon accepterar/inser vad hon egentligen behöver?

Slutligen måste man fråga sig varför karaktären tror på sin livslögn. Det är här spökena i garderoben måste identifieras. Varje orsak måste ha en anledning. Orsak och verkan ni vet. Garderobsspökena är ofta en del av karaktärens bakgrundshistoria och avslöjas för läsaren bit för bit under berättelsens gång. Främst när det gäller protagonisten. Det kan också gälla antagonisten och jag kommer att låta den karaktären även få ha sin POV framemot slutet när hen får ta mer plats och läsaren vet vem det är. När jag väl fick svar på frågorna blev det mer begripligt för mig vem antagonisten är och framför allt varför. Jag kan lättare se scener framför mig när jag vet vem hen är och vad hen vill. Det kuliga är att jag efter lite research hittade att antagonisten funnits i verkliga livet. Hen ska tom få bli den personen. Nu är personen död sedan 2000 år så jag tror inte hen har så mycket att säga om det.

 

16 tankar på “Identifiera dina karaktärer och deras livslögner

 1. Mycket bra frågor att ställa sig! Jag upplever att dessa många gånger kommer av sig själva när man börjar jobba på allvar med sina karaktärer, men det är ju alltid guld att ha en lista att pricka av :)

  • Jag har också upplevt att frågorna besvaras allt eftersom man skriver men med antagonisten har det inte löst sig av sig själv på samma sätt. Men när jag väl gick igenom de här frågorna vecklade svaren ut sig utan problem. Listan är som sagt bra att ta till när det kärvar :) Jag har stött på andra frågelistor men just de här gav precis de svar jag ville ha för att komma vidare.

 2. Jättebra frågor! Jag kopierar och sparar. Bli glad när jag ser att jag har svar på det mesta när det gäller min protagonist. Tack för tips!

  • Vad roligt att du tyckte frågorna var till nytta! Om du går in på den här sidan https://www.helpingwritersbecomeauthors.com så kan du ladda ner ett gratisex av boken jag hämtat det ur. Det innebär i och för sig att du får nyhetsbrev från KM Weiland men hon ger skrivtips som är guld värda. Det går ju också att säga upp nyhetsbrevet efteråt om man inte vill ha dem :)

 3. Vilken intressant lista. Jag har tänkt väldigt länge att jag egentligen inte har en antagonist i min historia, men har på sista tiden upptäckt att jag ju visst har det! Och att jag verkligen måste försöka förstå hen bättre om det ska fungera. Hen håller sig lite i bakgrund, åtminstone i de första böckerna, men samtidigt är det så mycket av berättelsen som egentligen vilar på hens livslögn, så jag behöver verkligen ta tag i det. Tack för tipset!

  • Det är inte alltid antagonisten behöver vara en annan person. Det kan vara i princip vad som helst. Samhället, miljön, en händelse eller protagonistens livslögn som håller hen tillbaka. Oavsett så är det viktigt att fördjupa sig i livslögnen. Det ger mer bränsle till scener, dramakurvan och framåtdrivet. I mitt fall så applicerade jag det på antagonisten för att lära känna hen bättre. Och tycker man att ens antagonist är svår att greppa så rekommenderar jag verkligen att använda sig av de här frågorna. Kul att du också blev inspirerad av dem! :)

 4. Jag har tänkt på din lista under veckan när jag jobbat med redigeringen. Min huvudantagonist är ingen person så det tyckte jag var intressant. Sedan har jag funderat lite mer på min kära huvudpersons konflikt liksom mina bikaraktärers. Även om jag känner mina protagonister och antagonister rätt väl så gjorde punkterna att jag fick fundera ett par varv till och det var ju liksom inte helt fel och det är det aldrig tänker jag. 😊

  • Först vill jag be om ursäkt för att jag dröjt med att svara på din kommentar. Det har helt enkelt inte funnits tid för saker (barnen) som jag har valt att prioritera.
   Så är det, antagonisten behöver inte alls vara en person. Desto viktigare att fundera igenom protagonistens hinder, varför och hur det påverkar alla scener hela vägen mot slutets upplösning. Härligt att mitt inlägg väckte lite extra funderingar som förhoppningsvis gav lite mer ljus och aha-känsla :)

 5. Meh! Inte fick jag någon avisering om det här inlägget. Sorry för sen ankomst. Jättebra skrivet, det kom dessutom precis i rättan tid för mig då jag i detta nu funderar på min HP och vad som gjort denne till vad den är. Suverän lista, den ska jag ta med mig i funderingsarbetet! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.