Recension – Enda vägen

enda-vagen_haftad

Enda vägen är sista delen i en dystopisk trilogi skriven av indie-författaren Anna Jakobsson Lund. Karaktärsgalleriet är ganska stort men inte rörigt på något sätt. Snarare är balansen mellan de olika karaktärernas medverkan väl genomtänkt. De tre huvudkaraktärerna Ava, Leymah och Levi får vi följa genom hela trilogin samt deras inre demoner. Inslagen av övernaturliga förmågor som flera av karaktärerna har framställs på ett sätt som gör dem mänskliga trots det orealistiska att kunna känna av andras känslor, närvaro eller minnen. Förmågor med en baksida som lockar till droger för att döva dess effekter. Just detta beskriver Anna på ett mycket realistiskt sätt. I många andra fall (i främst amerikansk film och litteratur) romantiseras eller förenklas droger som något som går att hantera vid sidan av det vanliga livet. Påläst och väl komponerat av författaren (enligt en fd socionom).

Språket är avskalat och direkt. Passande för en dystopi där svulstiga och allt för målande ord inte riktigt passar sig (enligt mitt tycke).

I Enda vägen kämpar Ava, Levi och Leymah vidare med att hitta ett sätt att avslöja de rådsmedlemmar som skyddar hemlig information som gör att beslutssystemet bara gynnar de rika medan skiftarbetarna tvingas leva i fattigdom. Men fienderna finns inte bara i toppen av den dystopiska hierarkin utan också i de egna leden. Både karaktärer och jag är på helspänn. Ingen går att lita på. Även om de helst inte vill använda sig av våld är det en hel del blod och våldsscener som förstärker den dystopiska känslan av hopplöshet. Slutet är riktigt nervkittlande. När det återstod cirka 40 sidor var det omöjligt att förstå hur Anna skulle knyta ihop säcken men alla frågor får ett svar och när jag lade ifrån mig boken var det med en fånig stolthet att vi har en svensk författare som lyckats med bedriften att skriva en trilogi väl värd att jämföras med de stora utländska författarna som Veronica Roth eller Marie Lu.

Jag kan inte annat än imponeras av Annas hårda arbete som indieförfattare. Att ge ut på eget förlag med en bok om året är en stor bedrift. Dessutom jobbar hon på att översätta första delen ”Tredje principen” till engelska med titeln ”Articel three”. Om du vill stödja det projektet kan du göra det på Kickstarter. Men skynda dig! Det går bara att göra det fram tom 5 november.

För dig som inte vet vad Kickstarter är kan du läsa mer här på Wikipedia.

Annons

2 tankar på “Recension – Enda vägen

    • Vad kul! Inte illa att jag lyckas fresta någon som vanligtvis inte läser den här genren. ;) Men jag vet att du gillade Allegiant och de här böckerna är enligt mig precis lika bra =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.