Startar en skrivgrupp

Mycket av skriv- och författarrelaterade evenemang sker främst i Stockholm eller i någon av de andra större städerna i landet. Jag som bor en bit från dessa städer måste boka dyra tågbiljetter och dessutom hoppas på att tåget överhuvudtaget går i tid eller kommer fram. Det är nämligen inte alltid de gör det heller. Jag offrar gärna denna tid och pengar det kostar emellanåt men oftast får jag inte ihop pusslet med övriga livet. Inte om jag vill fylla på skrivinspirationen med mer jämna mellanrum än typ en gång om halv- eller helåret.

Men det går att ändra på. Efter att jag läste bloggen Boktycke och hennes inlägg om vad de gör i deras skrivgrupp så blev jag inspirerad att vara med i en sådan aktiv skrivgrupp. Här i min egen trakt. Om det finns några sådana skrivgrupper i mina trakter vet jag inte men kom på idén att jag kunde starta en egen grupp. Jag har en kollega jag träffar i fikarummet någon gång emellanåt som jag visste skrev på en roman samt en annan tjej jag blev vän med via facebook utifrån att hon deltog i en kurs för Ann Ljungberg. Båda har visat intresse för en skrivgrupp och nu ska vi försöka hitta en tid där vi kan träffas en första gång för att lära känna varandra och berätta om vårt skrivande.

Det känns både läskigt och spännande på samma gång. Jag har svårt att berätta om handlingen i min trilogi inför andra men med skrivande människor brukar det gå lite lättare. I det här sammanhanget kommer det att bli en bra träning samt att vi kan lära av varandra.

23 tankar på “Startar en skrivgrupp

 1. Så roligt, Carola! :) Vi har ju en skrivargrupp här med och det är alltid givande att träffas och bolla idéer. Stort lycka till! Det kommer garanterat att bli jätteskoj!

  • Tack Anna! Jag tror det här kan bli hur bra som helst. Tack vare ditt inlägg fick jag den här idén. Det tog några dagar innan jag vågade fråga de andra men nu känns det bara kul. :)

 2. Jättebra initiativ! Skrivande kompisar är verkligen guld värda.
  Nu fick jag idén av dig att göra samma sak på min lilla ort (6000 invånare), kanske finns det ett par till som vill prata skrivande.
  Blir kul att höra fortsättningen!

  • Det tycker jag absolut du ska göra! :) Bara man har någon att bolla texter och skrivande med så blir det dubbelt så bra :) Ska bli spännande att höra mer från dig också hur det går!

   • Jag avvaktar med det. Du vet varför. Men tanken finns! Eller på nåt sätt hitta andra som gillar skrivande. Tror iofs att det fortfarande finns grupper på åtminstone ett av studieförbunden här i stan, men har inte orkat kolla upp det. Men skulle helst vilja ha nåt här i närheten. Cykla 4 km (ca) in till stan till vintern, på kvällen, är inte särskilt lockande. Men det kanske dyker upp nåt! :D

 3. Perfekt! Precis en sån hade jag tidigare, nu har vi inte träffats så värst, kanske för att det blivit svårare, på nåt vis att visa texter för andra. Men åh, så viktig skrivgruppen var. Uppmuntran och konstruktiv diskussion kring texter.

  • Det är så ofta jag velat bolla enkla frågor i mitt manus men inte haft någon att prata muntligen med. Men bara det där att prata fritt om skrivande är något jag behöver mer av. Inte bara blogga om det. Att vara social är rätt trevligt det också och inte bara glo på en skärm 😀

 4. Men så kul! Jag är med i en grupp på FB, där får jag läsa om andras funderingar och själv ställa en del frågor, högt som lågt :) Att vara författare är ju väldigt ensamt och det är skönt att kunna dela med sig till andra som är i samma sits. Än så länge har jag inte vågat dela med mig av min text – men det kommer väl en dag för det också.

  • Är det gruppen Författare på Facebook du är med i? Jag är också med där men jag är så dålig på att använda mig av FB. Blir liksom inte av :) Det finns en annan grupp på FB som heter Författare söker testläsare. Jag kan verkligen rekommendera att du låter någon testläsa, om inte ett helt manus så några kapitel i alla fall :) Det gör otroligt mycket att få konstruktiv kritik! Jag har fått hjälp från flera olika testläsare och även om jag ibland skämts för fåniga slarvfel så har jag alltid växt och utvecklats i mitt skrivande av det. Att vända sig till lektör är dyrt och ett bra första steg är att låta testläsare först läsa och redigera efter det innan lektören får det i sina händer. Det händer att jag inte alltid är överens med testläsarens åsikt men i nästan alla fall så har jag backat i min åsikt när jag fått smälta det ett tag. Hoppas du vågar ta steget för jag lovar dig, det är helt klart värt det. Men välj någon som vet vad skrivandet handlar om så du får rätt sorts feedback.

   • Jepp det är Författare på Facebook :) Själv är jag FB-beroende så hänger nog i gruppen och läser lite mer än vad som egentligen är bra för mig ;)
    Åh tack för tipset. Ska kolla in på en gång. Jag har några i min närhet som jag skulle kunna tänka mig att fråga om de vill testläsa. Och kanske – för bådas vår skull – låta dem börja med några kapitel. Min värsta farhåga är liksom att jag dumpar hela mitt manus på dem och sen orkar de inte läsa färdigt för att det är så dåligt haha :) Jag sparar pengar till en lektör eftersom jag gärna vill låta någon som är ”proffs” titta på manuset innan jag skickar till förlag. Men som du säger, det kostar en bra slant och det skulle vara skönt om några testläsare kan peka ut de ”uppenbara” svagheterna innan. Tänker att det blir mindre småfix för lektören då :)

 5. Vad roligt! En skrivgrupp är ju det BÄSTA SOM FINNS! Så otroligt roligt och viktigt och lärorikt. Och underbart. Och fantastiskt, om jag inte sade det :) Hoppas ni får till världens bästa grupp :)

  • Hahaha! Klart vi blir världens bästa skrivgrupp :D ;) Nu har vi fått till en tid och plats och jag längtar galet mycket tills vi ses. Jag brukar aldrig vara den som tar tag i och organiserar saker på fritiden men är det bara tillräckligt roligt och meningsfullt så händer det grejer :)

  • Vad tråkigt att du inte lyckats få ihop en skrivgrupp! jag tror en sådan kan tillföra mycket till skrivutvecklingen. Jag hoppas också vi får till en bra grupp som ger utbyte :)

 6. Vad roligt att dra igång en skrivargrupp. Det skulle jag också vilja göra, jag gjorde faktiskt ett försök men sedan rann det ut i sanden. Tycker det är svårt i dessa tider då folk tävlar i att vara upptagna, att en träff på ett par timmar varje månad ska behöva ta veckor och åtskilligt pusslande att få till. Så jag gav upp tillslut. Men kanske hittar jag en dag ett nytt gäng som faktiskt vill avsätta tid för att ses.

  • Det var tänkt att vi skulle träffas idag men vi har fått skjuta på det. Förhoppningsvis blir det inte som du beskriver i det långa loppet för oss men har man familj så uppstår saker som inte går att styra över ibland. Hoppas vi båda får till en bra grupp för jag tror det ger väldigt mycket mervärde till skrivandet :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.