Hjälp, ett växande manus

Första semesterveckan har varit så perfekt som den kan bli. Jag har pysslat i trädgården med synbart resultat och skrivit ett helt nytt kapitel som ska ersätta ett gammalt. Jag hade som mål att skriva en sida om dagen men tjohej vilket skrivflöde jag har haft när jag tagit mig tid med manuset. Det som oroar mig är att manuset sväller med antal sidor igen. Men så peppas jag av Siri Pettersens första bok i hennes trilogi Korpringarna. Inte för att jag jämför mig med henne på något sätt. Hua! Aldrig i livet! Men just det där att hon debuterade med en 600 sidor tjock bok.

Det måste betyda att det är möjligt. Och jag anstränger mig det hårdaste jag kan att allt som skrivs ska driva handlingen framåt. Allt ska väcka läslusten och viljan att veta mer. Just nu motsvarar manuset 380 boksidor så egentligen jämfört med Siris bok så är det inte så mycket. Men fortsätter det så här så kommer jag passera 400 sidor i sommar. Intriger och handling utvecklas hela tiden. Och att jag ändrat en karaktärs personlighet från ödmjuk till … jag vad ska jag säga, inte direkt elak men ändå på ett sätt – Det har varit den bästa förändringen av allt.

Förändringen kräver mycket omskrivningar men allt som gör berättelsen bättre är bara roligt att skriva om. Nu har jag precis passerat halva manuset och har ambitionen att bli klar i sommar. Bäst att lägga på ett kol. Idag regnar det så jag har goda förutsättningar att komma en bit.Målet är att bli klar med ett helt kapitel idag.

Annons

8 tankar på “Hjälp, ett växande manus

 1. Heja dig, Carola!
  Kanske kan du sitta utomhus och skriva? Då hinner du både njuta av sommaren (om ni har fint väder) och jobba vidare på ditt manus. Förena lite nytta med nöje ;)

  • Vi har en altan med tak så det händer att jag sitter där i sällskap med humlorna som i år byggt bo bakom takspjälorna. Ibland blir de lite väl närgångna men annars är det en bra plats oavsett väder. :)

 2. Låter som en mycket härlig början på semestern. Bra med skrivflyt, hoppas det håller i sig. Själv har jag legat lågt med skrivandet ett tag men hoppas att jag snart kommer igång igen!

  • Jag har legat lågt med skrivandet i ett halvår. Antagligen är det det uppdämda skrivbehovet som briserat ut i en hämningslös skrivorgie :D Jag hann med att skriva ett helt nytt kapitel idag och dessutom redigera det en vända. Hoppas verkligen att de håller i sig. Stort pepp till dig Pia att du också får skrivflyt snart!

 3. Om manuset sväller med bra text tänker jag att det inte gör så mycket! Dessutom kan ett framtida förlag hugga bort det de eventuellt anser är överflödigt. Mitt förlag har berättat att det ofta är något de får göra, hugga bort en masa text alltså. Så de verkar vana vi det! :P

  • Det kan jag lätt föreställa mig att de är vana vid. :) Jag har huggit bort massor bara idag men ersatt det med nytt. Det kändes lite svårt ibland när jag såg favorittextstycken deleteas. Inget att göra åt. Handlingen passade inte längre in. Och efter att jag var klar med mitt kapitel idag var ordmängen huggen som stucken. Alltså samma som när jag började omskrivningen. :)

  • Så där är det. Skrivlusten finns inte alltid när man vill ha den. Här är den fortfarande på topp som tur är. Njuter av varje skrivstund jag får :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.