Sammanfattning av läsåret 2015

 Det här är alla de 42 böcker och noveller jag läst under 2015. Flera av dem fick toppbetyg av mig på Goodreads där jag sammanställer allt jag läser under året. Ganska tydligt vilken genrer det är som gäller. Endast en feelgood (Tills himlen faller ner) finns med som dessutom fick fem stjärnor av fem av mig. Under 2016 läser jag gärna mer av denna kategori som är en skön motpol till de böcker inom skräckgenren jag också läser.
Så vilka är då mina favoriter från 2015 ?
Nordiskt vuxen
Min absoluta favorit är Odinsbarn av Siri Pettersen. Ett vackert världsbygge men en handling inspirerad av nordisk mytologi. Ett koncept jag älskar och aldrig får nog av. Faktiskt så inspirerade den mig så starkt att den gav upphov till en ny möjlig trilogi i mina tankar.Tätt efter kommer Tårpilens år av Lupina Ojala. En sinnrikt välskriven och genomtänkt berättelse som utspelar sig i en forntida miljö.

På tredje plats en dystopi; Tredje principen av Anna Jakobsson Lund. Imponerande smart handling och bland det bästa egenutgivna jag läst. Uppföljaren Aldrig ensamma utkom november 2015 och uppfyllde förväntningarna med råge.
Utländskt vuxen
Maggie Stiefvaters Sovarna kommer på första plats när det gäller utländska författare. Hennes språk och sätt att berätta en berättelse får mig att le i flera veckor.
Patric Rothfuss sista del En vis mans fruktan #2 var en njutning att läsa precis som föregående delar. Älskar hans språk och metaforer som inspirerar mitt eget skrivande.
Den avslutande delen i Lev Grossmans trilogi; Magikernas land var betydligt bättre än andra delen och ett bra slut på ett magiskt äventyr. Den får en tredje plats men konkurrerade hårt med Fallna änglars stad av Cassandra Clare.
Nordiskt ungdom
Hanna Höglunds uppföljare I levande mörker är en värdig vinnare för 2015. Episk fantasy med ett imponerande världsbygge.
Tätt följt på andra plats kommer Stormvinge av Oskar Källner. Med en käftsmäll kastas man in i ett äventyr med rafflande spänning. Sättningen av miljöerna är klockrena.
På tredje plats väljer jag Det övergivna huset av Emma Askling. En bok för alla åldrar där vi får följa Lo som upptäcker mystiska saker som händer vid ett ödehus.
Utländskt ungdom
Den förbjudna skogen av Brandon Mull har jag läst tidigare men hans sätt att berätta om de mest fantasirika världar är magisk. Hela serien är perfekt som högläsningsprojekt för er som har barn det passar för.
På andra plats kommer Den skrikande trappan av Jonathan Stroud. Makalös spänning i ett spökrikt London som eskalerar i en gastkramande spänning mot slutet.
På tredje plats hamnar då Järnprovet av Holly Black och Cassandra Clare. En variant av Harry Potter men mörkare och farligare.

16 tankar på “Sammanfattning av läsåret 2015

 1. Vad du har hunnit med att läsa, Carola! :) Jag måste verkligen försöka komma igång med läsningen jag med, men just nu går det ruggigt trögt. Hoppas det släpper inom kort.

  • Jag är ganska imponerad själv att jag hinner läsa så mycket under ett år men mycket beror på e-formaten. De kan jag läsa nästan var jag än befinner mig. Läsandet tillför mycket till det egna skrivandet och är perfekt när orden tagit slut i huvudet, hehe.

 2. Wow, vilken lista. Jag känner mig stolt över att vara med på den :)) Jag instämmer med Eva-Lisa, vad mycket du har hunnit läsa, min egen lista för 2015 blev inte lika imponerande. Får försöka råda bot under 2016. Hoppas du får ett lika fint läsår i år! :)

  • Jag hoppas se ännu en av dina berättelser i det här årets läslista när det är dags för en ny summering. Gaaaah, kan de inte bestämma sig snart!!? :) Ja, nu får ni allt sätta lite fart både du och Eva-Lisa så det blir lite fler recensioner på vår fb-sida :)

   • Haha, det har du rätt i, just nu är det du som drar det tyngsta lasset. Problemet är nog att det mesta jag läst i år har varit fysiska böcker. Får skärpa mig där om jag ska kunna titulera mig en sann evangelist ;)

 3. Jag är också imponerad av din läslista och väldigt glad över omnämnandet av Det övergivna huset! Jag började året så duktigt med att lista alla böcker jag läste på Goodreads men tyvärr har jag varit dålig på det de senaste månaderna. Måste kanske börja igen, man får ju en bra koll på vad man faktiskt har läst då.

  • Goodreads är en bra hjälpreda i mitt läsarbete. Vet inte hur jag skulle klara mig utan den. Där lägger jag även in vilka böcker jag vill läsa så jag inte behöver stå på biblioteket och vara sådär jobbigt tom i huvudet :) Nu ser jag fram emot ”Isak är en tjuv”. Min tur att vara imponerad. Otroligt vad mycket det har hänt för dig sedan vi började följa varandra via bloggen :) Önskar dig samma framgång med Isak som med de andra <3

   • Jag vet! Precis så är det ju. Man tänker ”åh, den där boken vill jag läsa” och när man står på biblioteket har man helt glömt bort. Tack :) Ja, det har det ju faktiskt. Jag hoppas Isak når ut till skolorna också. Det roliga är att den ju antogs för mer än ett år sedan (väldigt länge jag har väntat på den) och i uppföljaren som kommer i augusti tycker jag mig själv se att jag har utvecklats. För det gör man ju hela tiden.

 4. Pingback: Mitt läsår | The Writeful Blog

 5. Vilken mängdverkan med alla omslagen tätt tillsammans, ser ut som bästa godiset :-) Imponerande att du har hunnit läsa så många böcker. Måste kolla min egen blogg och se var jag hamnar … Gissar på tjugofem.

  • Det är lite maffigt att se alla lästa böcker trängas så där på bild. 25 böcker är inte heller illa. Inte alls! Kul om du gjorde en sammanfattning, kanske inte med omdöme men med bild :)

 6. Pingback: Min bästa läsning 2015 | det måste kännas på riktigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.