Mina språkliga brister och plot-skapande

Efter en veckas redigeringsstiltje har jag i helgen fått upp farten igen. Det jag upptäckt om mig själv och min brist i den här redigeringsomgången är min fula ovana att klämma in ”hon såg mannen närma sig”, ”hennes hår blåste in i ansiktet” och liknande. Nu har jag inte skrivit exakt de meningarna men bara som exempel. Jag får rysningar varje gång jag ser det. Varför krångla till det när det bara är att skriva ”mannen närmade sig”, ”håret blåste in i ansiktet och hon föste undan det”. Det är ju självklart att läsaren fattar att hon ser mannen närma sig utan att jag behöver ”säga” att det är hon som ser det eller att det är hennes hår och ingen annans hår som blåser in i ansiktet.

Det är ändå en lättnad att jag upptäckt det och kan göra något åt det. För övrigt är jag nöjd med de justeringar jag gör. Bortsett från språket så är det karaktärens känslor som jag fokuserar på för att få fram en viss stämning. Jag ser helheten bättre än tidigare då jag bara tänkte på detaljerna. Det är förvånansvärt lite som behöver justeras för att hela storyn ska få en bättre skärpa.

Det här med att planera sin story i förväg är något som jag tar till mig mer och mer. Jag trodde att jag skulle förlora de överraskningsmoment jag får till mig när jag skriver helt fritt utan synopsis men faktum är att jag får dem även i plot-fasen. Tankarna glider ofta iväg till andra och tredje delen och oväntade vinklingar ploppar fram titt som tätt. Att planera inser jag kommer bespara mig myyyycket arbete. Det här första manuset (som egentligen från början inte var tänkt att bli en bok) har haft massor av brister som kunnat undvikas med bättre planering. Men nu var det meningen att det skulle bli min introduktion till skrivandets värld och jag ser bara det positiva med att jag faktiskt utvecklas. I julhelgen hoppas jag få några korta stunder åt redigering och förhoppningsvis kommer minst en fjärdedel av manuset vara klart i början av året.

GOD JUL alla mina underbara bloggläsare!

Christmas-Time-Animated-Wallpaper_1

16 tankar på “Mina språkliga brister och plot-skapande

 1. Språket är en viktig del i en berättelse och du gör helt rätt i att vässa extra på det! Ett bra språk höjer verkligen läsupplevelsen, tycker jag :)
  Massor med pepp till redigeringen och jag ser fram emot att en dag få läsa det du skrivit! :)
  God Jul, Carola!

  • Det händer att jag tycker manuset är värt att snyta sig i vissa dagar men jag vet att jag har en berättelse värd att få läsas av andra, att den har kvalitéer. Den är värd att satsas på med andra ord, så ja, du kommer att få läsa den en dag Eva-Lisa :) Det lovar jag dig! God Jul!

  • Öh … faktiskt så gjorde jag ett ryck efter blogginlägget så jag har redan klarat av den där fjärdedelen. Visa stycken är för bra för att peta i :) Men jag hoppas på mer tid ändå :) God jul!

 2. Härligt när man får sådana insikter. :) Just de där filterorden (såg, kände, hörde osv) tycker jah man nästan alltid kan ta bort och det blir bara bättre och mer nära.
  Kul också att du börjar närma dig planering lite. Och att aha-upplevelserna består. Det gör de för mig med, trots att jag planerar i förväg dyker det alltid upp saker som överraskar mig :) Det bästa av två världar. :)

  • Skriver man trilogi som jag gör inser jag att det är tvunget att planera. Nog för att jag är bra på att hålla detaljer kvar i huvudet men den röda tråden är jag inte lika bra på att följa utan planering. Det var en lättnad när jag upptäckte att jag kunde behålla den där kicken av överraskningsmoment även när jag tänkte lite längre än bara till näsan, hi hi.

 3. Jag hoppas du har hunnit redigera en del i jul. Själv ligger jag efter i det mesta på grund av situationen här hemma. Min bror har fått proppar i lungorna och det har periodvis varit ganska kaotiskt. Att jag inte hinner skriva något gnager på mig och inte heller blir det mycket gjort på bloggarna för tillfället. Jag hoppas allt blir bättre snart.
  Jag passar på och önskar dig ett Gott Nytt Skrivarår!

  • Tyvärr har det inte blivit så mycket redigerande över juldagarna. Inget alls faktiskt. Men jag hann med en del innan så jag är nöjd ändå. Hoppas få lite skrivet när jag är ledig efter nyår och att 8-åringen som vanligtvis är extremt mammig har någon lekkompis som upptar hennes tid :) Tråkigt med din bror. Måste vara svårt att fokusera på skrivandet när han är så sjuk. Hoppas han frisknar till snart.
   Gott nytt skrivår till dig också Ylwa! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.