Disciplinens egna vägar

Ända sedan jag blev klar med första manuset i trilogin i maj så har jag varit bestämd med att jag absoluta inte ska gå tillbaka och redigera på det förrän andra manuset är färdigskrivet.
Det har skitit sig.
Allt för många tankar om rättelser och justeringar har cirkulerat i huvudet för att jag ska kunna hålla mig ifrån det. Det är främst temat som jag vill justera. Tydliggöra det i inledningen och koppla ihop det med ett slut som blir logiskt. Mer logiskt än innan. Temat speglar mycket av det vi ser hända i Europa just nu. Bemötandet av människor med en annan bakgrund. Kanske är det en yrkesskada jag har som ex-socionom men jag anammar det där om att gräva där jag står.

Temat var inte tydligt för mig när jag började skriva på storyn men ingenting var tydligt då. Jag bara skrev för att få ur mig karaktären ur huvudet. Att skriva helt utan mål eller några som helst riktlinjer kräver mycket efterarbete men jag har lärt mig otroligt mycket på vägen. Så mycket mer än att förtydliga temat gör jag inte nu. Det innebär att den här redigeringsomgången inte borde ta så lång tid. Några karaktärers inställning ska putsas till (inklusive huvudkaraktärens) och så är det den slutliga upplösningen som måste klicka lite mer extra än i nuvarande version. Det borde kunna fixas till inom tre månader. Sedan hoppas jag kunna få skrivro för uppföljaren utan störande tankar på första manuset. Hoppas kan jag ju, he he.

Annons

13 tankar på “Disciplinens egna vägar

 1. Jag tycker iofs att det kanske i såna här fall är lika bra att korrigera sånt eftersom det är ettan som ligger som grund för hela trilogin, och är det något som blir/känns fel där eller skaver så påverkar det oftast resten med. Det känns ju om inte annat lite mysko att fortsätta på något i del två som inte planterats i ettan eller som inte ens antytts. Så det är nog helt rätt att se till att ettan funkar i det avseendet, tror du inte? Om inte annat så för att det blir lättare att koncentrera sig på tvåan sedan :) Pepp pepp!

  • Det är precis de tankebanorna jag också har haft :) Ändringarna påverkar inte tvåan så mycket men ändå, det gör mig lugnare och mer fokuserad :)

 2. Tror som Katarina att det är bra om man har fått ordning på det första manuset när man börjar skriva på nästa om de hör till en trilogi eller serie. Massor med pepp! :)

  • Anledningen till att jag satte upp den där regeln för mig själv att vänta med första manuset tills andra är klart som utkast var att jag hattade fram och tillbaka och inte fick något gjort en period. De ändringar jag behöver göra nu i ettan är ju faktiskt avhängiga för hela storyn så jag tänkte om där tillslut :) Tack för pepp! :)

  • Förstår precis vad du menar när du säger att du också vill bli ex-socionom. Jag jobbade som det i 16 år (låter som jag är lastgammal men jag började karriären tidigt) och att jag bytt yrkesbana har jag inte ångrat en sekund. Hoppas du halkar på ett bananskal som jag gjorde och hittar ett roligare arbete som inte suger musten ur dig varje dag. Kram :)

 3. Och man ska inte låta sig hindras av tidigare givna löften om det känns som rätt grej att göra. Så klart fixar man det man kan i det första för att inte glömma bort det man redan ändrat i huvudet.

 4. Låter som ett otroligt intressant tema. Och håller med ovanstående kommentarer – det är lika bra att redigera sådant nu om det kan komma att påverka resten. Sådant är så svårt att förutse och är imponerad över att du planerar så långtgående :)
  /Heléne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.