Recension – Ödeland

Odeland

Eva Holmquist har i den här novellsamlingen samlat berättelser där hon utforskar en känsla vi ofta tror vi är ensamma om men som vi alla känner då och då. Utanförskap. Känslan av att inte få vara inkluderad, att stå ensam som i ett ödeland.

Hon leker fritt med känslan genom att använda sig av olika genrer som skräck, prosa och sience fiction för att komma åt den från olika vinklar. ”Passa tiden” är en suggestiv berättelse som är mer symbolisk för hur vi inte orkar bry oss om andra, att vi tar det sedan när allt det andra är avklarat. Men då är det oftast för sent. En novell som träffar mitt i prick om hur vi lever idag, stressade och bara förmögna att se genom en smal tunnel som vi väljer att vinkla åt ett håll där vi slipper känna allt för mycket.

I novellerna finns utsattheten, rädslan att bli övergiven som kan få oss att göra hemska saker för att till vilket pris som helst inte hamna i det där ödelandet. Jag följer med fascination Evas resa genom flera ödeland och kan trots det djupa allvaret inte låta bli att njuta av berättelserna. De blir som en tankeställare hur jag är själv som människa men också en ögonöppnare för hur rädsla kan ta sig uttryck på ett ibland brutalt men också livsnödvändigt sätt. Äta eller ätas – det är det som är rädslans fotspår i Evas noveller.

Tack Eva för recensionsexemplaret!

(Bild lånad från Ordspira förlag.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.