Recension – Tredje principen

Tredje principen

I januari kom det ett mail från Anna Jacobsson Lund. Hon skickade med ett smakprov på de tre första kapitlen från sin bok Tredje principen som hon ger ut på eget förlag (Annorlunda förlag) och frågade om jag kunde tänka mig att läsa hela boken och recensera den. Jag var såld direkt. Språket, gestaltningen och intrigen som jag kastades in i utlovade en mycket bra bok. Och jag blev inte besviken.

Handlingen utspelar sig i en dystopisk framtid där människorna har återhämtat sig efter svåra krig och sjukdomar som näst intill utrotat dem. Bland spillrorna känner man ändå igen Europa när de tre ungdomarna, Levi, Ava och Leymah rör sig norrut för att frita Levis syster. Gardisterna har fängslat henne för ett inbrott hon gjort på uppdrag av motståndsrörelsen. Levi som valt att hålla sig utanför motståndsrörelsen tvingas bege sig ut på ett farligt uppdrag samtidigt som han kämpar mot vansinnet som hotar att övermanna honom. Ava som följer med honom har förmågan att styra andra människors tankar vilket är till stor användning för att undkomma gardisterna som ständigt är efter dem, men långt ifrån ofarligt att använda.

När jag läste boken var det svårt att inte likna den vid Divergent-serien av Veronica Roth. Egentligen är de inte det minsta lika mer än att handlingen utspelar sig i en dystopisk värld och att Tredje principen språkmässigt är i klass med V Roth. Därmed bekräftar Anna att egenutgivna böcker mycket väl kan ha samma kvalité som förlagsutgivna. Intrigen är smart genomtänkt och hindren som ungdomarna träffar på är inget de tar sig igenom utan att det kostar dem något. Miljöbeskrivningarna av de platser karaktärerna rör sig på känns lätt igen trots den förändring de genomgått av krig och förfall.  Mot slutet stegrades spänningen kraftigt och det tog ett tag innan pulsen dämpat sig tillräckligt så jag kunde somna för natten någon timme senare.

Jag kan bara gratulera Sverige. Så här bra sience-fictionförfattare är vi långt ifrån bortskämda med. Jag längtar efter att få läsa uppföljaren och hoppas så knogarna blir blå, att Annas böcker kommer att nå igenom bokbruset och uppmärksammas trots svårigheterna som egenutgivning medför.

Jag har läst Tredje principen i e-format men vad jag vet så finns den än så länge bara att köpa i pappersformat hos de vanligaste internet-bokhandlarna.

Annons

9 tankar på “Recension – Tredje principen

  1. Jag blir så glad varje gång jag läser om en egenutgivare som lagt ner jobb på manuset. Välskrivna manus bevisar ju att även egenutgivare kan hålla en hög nivå :)

    • Känner samma här :) Nu ska jag lägga ut recensionen på vår facebooksida E-evangelisterna också för att få fler att upptäcka boken :)

  2. Pingback: BOKUTLOTTNING |

  3. Pingback: Recension – Aldrig ensamma |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.