Utlåtandet från lektören

Några dagar innan jag fick utlåtandet från lektören (Jenny Bäfving) så grubblade jag på temat i första manuset i trilogin. Jag såg att det inte riktigt hängde ihop och att det var början och slutet som inte riktigt klickade med varandra. Frågan var bara hur jag skulle vinkla till det. Och så kom svaret från Jenny som en skänk från ovan. Hennes förslag på hur jag kan skriva om inledningen och protagonistens problem gav mig en skjuts i ny riktning. Epilogen jag har i slutet föreslog hon också att jag ska ta bort. Jag gillar den, men inte så mycket att det känns som en stor uppoffring att deleta den. Tvärtom kan jag fylla ut det riktiga slutet och på så vis koppla ihop det med den nya inledningen jag redan planerar. Ja ni hör … jag går alltid igång på bra feedback som bekräftar det jag redan haft på känn och idéer ploppar upp som svampar. Med inledning så avser det inte bara de första sidorna eller ens det första kapitlet utan de tre första kapitlen. Kanske fyra.

Redan efter andra meningen när jag läste utlåtandet log jag och hade lust att jubla högt. (Gjorde inte det eftersom jag satt på mitt kontor intill lunchrummet på lunchtid och ville läsa allt ifred utan frågor.)  De meningarna som fick mig att le så lyckligt löd:
”Wow, detta känns som en fantastisk bearbetning. Jag tror aldrig jag läst en omskriven version där det hänt så mycket!” … ”Det finns en annan tyngd och ett annat självförtroende över både språket och berättandet…” Hon ger mig vidare beröm för hur bra jag genomfört hennes tidigare förslag. ”Hela manuset känns fyllt av en annan energi och fler dimensioner. Det främmande, fantastiska, ”påhittade”, det där som förflyttar läsaren och inger eskapismkänsla har fått mycket större plats. Det överflödiga är bortrensat och det är färgstarkt, sprakande, mångbottnat.”

Bättre bekräftelse på mitt omfattande arbete med omskrivningen kan jag inte få. Ett års arbete har varit värt all den möda jag lagt ner på manuset. Min avsikt vid omarbetningen var just att få det mer tajt och energifyllt. Efter första utlåtandet insåg jag att jag ska inte skriva vardagliga händelser. Jag är urusel på det. Nu har jag gjort det ändå till viss del eftersom det inte går att undvika helt men jag låter det alltid finnas med något som gör att det inte flyter på helt smärtfritt. Tex lite oenigheter, småpikar, personliga egenskaper och annat som tar bort det ”tråkiga”.

Vad gäller karaktärerna ska jag förändra lite i huvudkaraktärens personliga problem. Fokusera mer på identitetsfrågor än framtidsfrågor Kanske sänka åldern med ett år också. För mig känns det klyschigt att skriva om en gymnasieungdom men Jennys förslag gör att jag kan köpa det utan större problem. Sedan finns det två bikaraktärer som jag ska skapa en tydligare polaritet emellan så de inte blir så lika. I mitt huvud är de väldigt olika men jag kan se att jag inte har fått fram det så tydligt i manuset.

Nu ska jag låta utlåtandet smälta några dagar och sedan ska jag bestämma mig för om jag fortsätter på del 2 eller hoppar tillbaka till del 1 och gör ändringarna. Efter ändringarna kommer det här att vara ett killer-manus :-)

Gå gärna in på Jenny Bäfvings blogg. Hon har ofta bra och intressanta inlägg som utvecklar skrivandet.

21 tankar på “Utlåtandet från lektören

 1. Hurra! Och vilka fina ord! :) Nu behöver du bara besluta dig om vilket manus du ska bearbeta först, men det är ju ett ganska tacksamt funderande efter den där responsen hehe. Ha en fantastisk helg! :)

 2. Å vad glad jag blir för din skull! Det måste vara underbart att få lite utdelning efter allt slit med att skriva om. Härlig val-situation – allt verkar roligt!

  • Jag behövde verkligen få höra lite positivt om manuset efter refuseringen. Faktiskt så har jag redan gjort valen och börjat på en ny inledning. När jag ser över det hela så är det inte så mycket ändringar att göra. Inte om jag jämför med sist då jag ändrade berättarperspektiv och skrev om hela mittenpartiet. Det här känns väldigt kul och inspirerande!

 3. ^ Det har du all anledning att göra! :) Vilket fantastiskt kvitto på att man har lyckats. Ha en riktigt fin helg nu och njut av känslan! :)

  • Att förmedla en stämning och känsla i sin text är jättesvårt. Det här kvittot på att jag lyckats gör mig lyrisk. Skalar jag bara bort lite och lägger till annat så blir det här superduper :-) Ha en härlig helg du också! Kram

 4. Bäst! Då måste det ju bli av snart! Jag vill så läsa den här mångbottnade etc historien, så hoppla hoppla! Läsarna väntar. Typ överivrigt väntar.

  • Jag ska göra mitt allra bästa för att snitsa till manuset enligt Jennys förslag. Lyckades jag med förra uppdraget så ska det nog gå bra den här gången också :) Till semestern ska det nog vara klart om inte förr för att skickas in till förlagen. Sedan hoppas jag att vi inte behöver vänta allt för länge innan den finns ute i bokaffärerna :p

 5. Vad kul att höra att du hittat en lektör som funkar bra för ditt manus. Jag har själv fått en novell läst av Jenny, och fick jättebra feedback, och nu är det utgiven som e-novell.

  • Jag är väldigt nöjd med Jennys feedback! Anledningen till att jag valde henne från början var att flera av hennes kunder hade fått sina manus antagna efteråt. Jag har inte skickat till något förlag efter min första omarbetning, bara en agent vilket var lika med harakiri som debutant, ha ha. Så det ska bli väldigt spännande att se hur responsen blir efter den här sista finputsningen :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.