Karaktärer som medhjälpare

Alla karaktärer med en viktigare roll sägs ska ha ett mål och helst också utvecklas precis som huvudkaraktären. Jag kan inte referera till var exakt jag har läst det men troligen är det från nyhetsmailen från Writers Digest jag får regelbundet i min inkorg. Det där tipset har jag ändå tagit till mig och ibland händer det sig som så att bikaraktärerna själva tar tag i det när jag själv glömmer bort det. Nyligen skrev jag en dialog där bikaraktären tog över eftersom hennes problem uppdagades av de två andra karaktärerna. Egentligen hade jag tänkt mig att huvudkaraktären skulle ha första parkett men hon räddade mig från att tappa bort bikaraktären och även om jag försökt protestera så inser jag till slut att jag inte kommer ifrån att fokusera på den andra karaktären en liten stund.

Det här är en aning fascinerande hur karaktärerna nästan blir levande när de själva stretar åt ett annat håll än vad jag själv tänkt mig. Just det här exemplet jag nämnde gjorde mig först uttråkad och jag ville göra andra saker än att skriva färdigt dialogen. Till slut klev jag utanför det hela och frågade mig vad som hände med det hela för jag ville verkligen inte skriva dialogen i den riktning den tog. När jag väl fattade varför det var tvunget att bli som det blev insåg jag hur lysande det förtydligade huvudkaraktärens dilemma. Ibland undrar man om det finns något/någon bakom det hela som har en färdig plan och styr mig som om jag var en marionettdocka. När det blir bra är det rätt trevligt att vara marionettdocka. Nu känns det lite roligare att skriva på dialogen när jag ser syftet med den annars var jag nära att radera den. Det gäller att hålla strängen i ständig vibration.

6 thoughts on “Karaktärer som medhjälpare

 1. Jag får ju för mig att om man skriver utan synopsis har man inget annat val än att lita på att karaktärerna vet var de ska och varför. Nu vet inte jag om du börjat skriva synopsis, men om jag utgår ifrån hur det fungerar för mig (som inte gör det) tror jag att man undermedvetet styr det hela och att det är därför man upplever det som om man blir en marionett :)

  • Nej jag jobbar inte efter en detaljerad synopsis utan det är nog som du säger, att det undermedvetna styr en hel del. Nog fascinerande ändå hur det undermedvetna pyser upp till ytan och får ordning på mitt medvetna jag :D

 2. Jag tycker också att det är otroligt coolt det där hur saker löser sig och liksom faller på plats ganska mycket av sig själva. Jag brukar tänka att det är som att det finns en sorts inneboende, nästan levande kraft i – kanske inte själva karaktärerna, men i relationerna, och i konflikterna. Det känns som om det finns spår eller mönster som saker formar sig runt, utan att man själv är medveten om det, som om saker vill falla på plats och jobbar mot ett visst mål utan att man själv fattar ett dugg. Jag antar att det egentligen handlar om det undermedvetna, precis som ni säger.

  Vad härligt att du haft en sådan upplevelse, Carola. Ibland tror jag att det är de bitarna i en text som ofta blir allra bäst, det kommer fram så naturligt att det verkligen märks när man läser.

  • Det här händer mig då och då och det är lika fantastiskt varje gång. Mitt undermedvetna jobbar på ganska bra för ibland helt utan varning och orsak ploppar nya idéer upp mitt i andra aktiviteter, tex när jag är på mitt arbete och gör helt andra saker än tänker på mitt manus. I´m totaly devoted my story :-)

   • Hehe. Det där är så underbart. Jag hade det så i ett par år med mitt manus, men när jag blev utmattad för två år sedan försvann allt sånt. Dels för att all lust och ork försvann helt och hållet till att börja med, men också att min simultankapacitet liksom dog. Och den är fortfarande inte tillbaka… Hoppas dock att få uppleva det igen, för det finns faktiskt få saker som gör en så lycklig som att få leva och andas sitt manus på just det där sättet :)

   • Usch vad tråkigt med utmattningen. Hoppas simultanförmågan kommer tillbaka så du får uppleva de där ‘plopp-stunderna’ igen :-) Ta hand om dig <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.