Recension – Kärlek i maskinernas tid

karlek-i-maskinernas-tid

Kärlek i maskinernas tid är en antologi med inslag av passion, kärlek, svek, längtan, förhoppningar och erotik. 1 december släpps den på Affront förlag och jag har fått äran att förhandsläsa den. Trots att jag inte är ett fan av erotiska berättelser precis så var det flera noveller som tilltalade mig. Anledningen till att jag inte självmant väljer erotisk litteratur är för att det helt enkelt inte passar mig. Någon skulle säkert påstå att jag skäms för att läsa den genren men jag brukar likna det vid att man ska inte servera en kötträtt till en vegetarian. Kötträtten liksom den erotiska boken kan vara utsökt på alla sätt och vis efter konstens alla regler men passar helt enkelt inte den som ska konsumera den. Så är det med den här novellsamlingen också. Novellerna är väl komponerade i språk och dramaturgi och faktiskt så var det några som verkligen lyckades slå an en sträng inom mig och få mig att höja gillande på ögonbrynen.

Jag kan inte återberätta alla noveller här (15 stycken) men om jag ska välja ut mina favoriter så var det En Annan Dag av Eva Holmquist. En fin novell om en hybrid (människorobot) som utnyttjas som slav och hennes längtan till ett fritt liv med den hon älskar. Theodora av Tora Greve var en annan novell om en biologiskt framavlad hybrid med en intressant POV som går utanför den fyrkantiga boxen. En kärleksaffär av Tomas Eklund var också bra just för att den hade en touch av rysare över sig. Och sist men inte minst Oskar Källners Lucifers säd. En längre novell som utspelar sig på ett rymdskepp på väg mot en destination så långt bort att alla människor ligger nedfrysta i kryobäddar – utom två. Kanske lätt att räkna ut vad som händer då men samtliga dessa fyra noveller har en tvist i slutet som höjer berättelserna ytterligare ett snäpp och väcker det Strömstedtska gillandet.

Metaforiskt så är jag vegetarianen och antologin kötträtten men jag kan trots det rekommendera den här novellsamlingen just för att den är lagad med kärlek. Komponerad med varierande ingredienser (berättelser) som ger den balans utan att väga över åt det beska, söta eller sura. Och fördelen med en novellsamling – det är att det alltid finns något gott att plocka ur den – precis som ur godisskålen.

Annons

3 tankar på “Recension – Kärlek i maskinernas tid

  1. Eva Holmquist har jag läst en novellsamling av och gillade, så tack för tipset! Jag kanske får ta mig an den här antologin också då, bara jag får en sekund över :)

    • Jag ska snart ge mig i kast med en annan novell av Eva som hon skrivit tillsammans med Oskar Källner. Den ser jag fram emot. Men det är ju det där med tid …

  2. Pingback: Lucifers säd | Fantastikportalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.