Recension – Två noveller av Lupina Ojala

Lupina Ojala driver sitt eget förlag Catoblepas Förlag där hon ger ut både egna och andras berättelser. De två e-noveller jag har läst av Lupina Ojala är Hon som vandrar om natten och En hemlighet i öknen dold.

HonVandrarOmNatten-230pxEn_hemlighet

Hon vandrar om natten

När den unga fröken Viktoria skickas ut på landet för att tillbringa sommaren hos sin farbror blir hon alldeles förskräckt. Hon vill hellre vistas hemma i Stockholm tillsammans med sina väninnor.

I den gamla herrgården vid Hjälmarens strand ägnar sig farbror Anton och hans kollega åt ett hemligt projekt, inte ens Viktoria får veta vad det rör sig om. Även om allt verkar lugnt på ytan är det någon som smyger runt i rummen om natten och märkliga saker sker. Anton skyller allt på krånglande automatik.

Lupina skriver med ett rakt och enkelt språk så att man snabbt kommer in i handlingen. Trots novellens korta längd lyckas hon mirakulöst klämma in målande detaljer som stärker steampunkens 1800-talsmiljö. Frasande klänningar och tickande mekanik. Och vilken uppfinningsrikedom hon har. Antons märkliga uppfinningar beskriver hon med fascinerande detaljrikedom. Handlingens inledning väcker frågor kring vem den där Anton egentligen är. Han tycks aldrig ha tid för att ta hand om sin nyanlända gäst Viktoria och vem är den där kvinnan som smyger runt i huset och trädgården? Mystiken tätnar tills ett medium gör en makaber upptäkt.
Novellen ingår för övrigt i antologin I varje ångetag (Andra Världar 2014).

En hemlighet i öknen dold

När Edgar Howe läser tidningen en morgon förfäras han å det grövsta. Förstasidan pryds av en bild på en ung kvinna som påstås vara pilot till det luftskepp hon poserar framför. I den något konservative Edgars värld förkommer inte sådant, han anser att kvinnor ska vara näpna och hålla sig till stillsammare aktiviteter.

Året är 1887 och framtiden är här med en ny världsordning, vilket Edgar snart ska bli varse. En oförklarlig stöld från brittiska museet för honom samman med luftskeppspiloten fröken Viktoria och han dras med på ett äventyr som tar dem båda långt ut i öknen. Ingenting blir sig någonsin likt igen i Edgars liv.

Den här novellen som är en fristående uppföljare till föregående novell där vi får bekanta oss med Viktoria igen är helt klart min favorit. Och det av en särskild anledning. Den utspelar sig nämligen i Egypten bland pyramider och faraonernas mystiska fördolda liv. En mytologi jag själv har hittat mycket inspiration till i mina egna berättelser. I den här novellen har Lupina samma raka enkla språk och väcker spänning utan konstiga krusiduller. Ett minideckar-format med väl pålästa mytologiska inslag som leder till något som får dig att fundera i mer existensiella banor. En hemlighet i öknen dold har absolut gett mig mersmak av steampunk-genren som är en relativt ny subgenre för mig.

Annons

3 tankar på “Recension – Två noveller av Lupina Ojala

  1. Alltså, det är något med de där omslagen (vet inte vad) men de sticker verkligen ut. Mycket smart tänkt av henne, för man blir ju onekligen nyfiken även innan man läser dina recensioner :)

  2. Pingback: Recension – Bortom Portalen |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.