Varför inte mer export av fantastik?

Jag har gått och grubblat på det här med nordisk fantastik och varför den inte uppmärksammas på samma sätt i Sverige som i tex USA eller Storbritannien. Om nu fantasy och sci-fi är så stort som det faktiskt är over there – varför börjar inte förlagen i Sverige exportera den genren så som de exporterar deckare? Pengar styr ju ofta företag och här tycker jag att det borde finnas pengar att hämta in för förlagen. Nu förstår jag att de små förlagen har svårt med att bekosta en bra översättning men de stora då? Vet ni någon svensk fantastik som översatts mer än Engelsfors-trilogin och Astrid Lindgren? Det finns säkert mer (ge gärna förslag) men visst är det för begränsat? Jag skulle gärna se min trilogi ges ut i flera länder men jag har inte råd att översätta den (att översätta själv är inte att tänka på) och skulle jag ha de pengarna är det en djungel att ge sig in den utländska bokbranschen för en rookie som mig. Jag känner mig något frustrerad å alla fantastikförfattares vägnar.

Annonser

18 thoughts on “Varför inte mer export av fantastik?

 1. Nu är jag inte exakt säker på hur det funkar med översättningar osv, men jag tror inte att det är en bristande omsorg från förlagens sida, något utländskt förlag måste vilja köpa boken också och då vänder de sig nog till författaren, beroende på vem som äger utlandsrättigheterna. Utomlands sker dessutom det mesta av kontakterna mellan förlag och författare via agenter. Jag har förstått det som att agenter och förläggare håller koll på marknaden i olika länder och snappar upp de författare de är intresserade av. Så det är inte bara upp till förlaget eller författaren att se till att boken ges ut utomlands.

 2. Det där går ofta via en agent. Som alltså fixar kontaktar åt olika håll. Alltså visst kan förlagen också, men de gör det nog mindre.

  Å andra sidan, så är det inte så stort med översatt svensk fantasy, nej. Tänker mig att mycket handlar om att hitta rätt kontakt och sånt. Att det alltså inte är särskilt lätt att nå in på engelsk marknad eller amerikansk. Den är sig själv nog. Man borde helt enkelt vara amerikan…

  • Jag emigrerar! Nä, kanske inte. Får väl sluta deppa och hyllar istället de individer som brinner för det här och startar förlag som bara inriktar sig på fantastik. Hurra för er!

  • Usch ja. Alla kan inte ha sådan tur som Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg med Cirkeln. Förhoppningsvis bereder de väg för fler författare att nå utanför Sverige, kanske inte just USA men varför inte övriga Europa :-)? Jag är en evig optimist, he he,

 3. Fast å andra sidan så har vi ju nordisk mytologi-grejen (och Birkenes i Mias böcker), och Amerikaner gillar ju sånt med historia. Kanske kan den nordiska mystiken bli en grej? *Håller tummarna*

  • Ja, jag kan inte ge upp tanken och det där med mytologi överhuvudtaget är väldigt spännande. Nu talar jag för egen del men det ligger mig varmt om hjärtat och det finns hur mycket som helst att ösa därifrån. Inte bara den nordiska mytologin. Den grekiska mytologin är mest känd men det finns andra mytologier runt om i världen som det går att göra en massa spännande av. Själv dras jag mycket till den egyptiska och aztekerna ;-).

  • Nej, det gör det inte. Och som jag svarade Frida så finns det mer än bara den nordiska att hämta idéer från :-). I´ll keep on dreaming… Tillsvidare gör jag vad jag kan för att synliggöra den nordiska fantastiken genom mina recensioner.

 4. Tror också på det där med den nordiska mytologin. Allt sådant är ju väldigt exotiskt i USA. Annars gör jag som du Carola, håller tummarna för den svenska fantastiken, den är ju ändå på gång! Jämför med hur det såg ut för tio år sedan. Skillnaden är ju helt enorm, och man får nog ändå tro att det kommer fortsätta i samma riktning: framåt!

 5. Det har verkligen hänt massor i Sverige på fantastik-fronten. Och jag ler ironiskt åt de som tycker sig vara för ”fina” för den genren. Till och med Albert Einstein förstod vikten av fantasin. ”Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg, och föder utveckling.”
  Fantastiken är här för att stanna och växa. Vi är inga konstiga människor som gillar den genren. Vi är vanliga systemförvaltare, banktjänstemän, programmerare, ingenjörer, advokater, journalister… you name it.

  • Vilket lysande citat! Och exakt, vi är verkligen inga konstiga typer. Det är ju också viktigt att komma ihåg hur mycket olika litteratur som egentligen ryms inom fantastik-genren. Allt från Astrid Lindgren till Isaac Asimov och John Ajvide Lindqvist. Och så otroligt mycket annat däremellan.

 6. Vilken underhållande diskussion nå håller här, intressanta synpunkter allihop! =)
  När jag skickade en synopsis till några utlänska förlag fick jag ofta frågan om jag hade en agent. Så det stämmer, det ni säger. I övrigt, så ville de att man skulle ha en färdig bok i Sverige (sitt land) innan landet i fråga tog sig an projektet – vilket är förståeligt! Jag ville mest ha en synpunkt om min serie idé skulle vara hållbar utlands. Förutom de där svaren och några till (som bl.a. handlade om översättning, medborgarskap etc.), var alla andra lovande ;)
  Men som sagt, det skulle bli betydligt enklare om vi alla bara var amerikanare helt enkelt *fniss. Heja Sverige, snart kommer vi med kärlek, värme och en jävla massa fantasy(äventyrs)spänning från alla håll och kanter! :D

  • Eller hur! Det känns som om vi är många som skriver fantastik på vår kammare. Utgivna som icke utgivna. Det pyr och det gror över hela detta långa land och det vore väl fasen om det inte den här genren skulle få ett genombrott snart även utomlands precis som deckar-genren. Jag minns att du berättade vid ett annat tillfälle om din synopsis för utländska förlag. Driftigt och verkligen inspirerande!

 7. Jag har funderat på det där och i Sverige finns tyvärr ett förakt mot fantastik. Det finaste svensklärarna visste näst de gamla klassikerna var ju riktigt skitig realism vill jag minnas. Sen är det väl så att utlänningar förknippar Sverige med bra deckare och då blir det lättare att sälja sådana. Det är svårt men jag skulle älska att se mer svensk fantastik både i Sverige och utomlands.

  • Det är synd att Sverige har fått stämpeln att vi bara kan skriva bra deckare. Vi har många bra fantasy-författare här som skulle förtjäna mer uppmärksamhet. Vi får hoppas att Engelsforsböckerna banar mark helt enkelt. Mycket har ju ändå hänt sedan 80-talet inom genren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s