Att undvika adverb

Varje vecka får jag skrivtips och nyhetsbrev i mejlen från Writers Digest. Nyligen fick jag ett tips om hur man undviker adverb. Inte helt men tillräckligt för att inte försvaga texten och göra den klichéaktig. Det kallas också för ”lazy writing” av den anledningen att vi inte behöver visa vad vi skriver.

I dialoger kan adverb fungera bra beroende på karaktärens ton. I den löpande texten däremot är det bra att helt enkelt skriva vad som händer. ”Hon knackade på dörren”, beskriver rakt upp och ner vad som händer. Vi vet ändå inte på vilket sätt hon gör det. Hårt? Lätt?  Det går också att skriva ”Hon knackade lät på dörren”. Men är det viktigt att dra uppmärksamheten till vad som händer genom att adverbisera det? ”Hon knackade på dörren med lätt hand som om den var en fjäder.” Usch så kliché det blir att skriva så. Tänk på om det ligger en spänning bakom handlingen. Bakom dörren kanske det befinner sig en farlig man som hon är rädd för? Då kanske meningen ”Hon knackade lätt på dörren”, är mer signifikant för att beskriva att hon egentligen inte vill befinna sig där, hoppas på att han inte hör hennes knackning eller visa på att hon känner sig svag och rädd. Men det känns fortfarande otydligt. Eller hur?

För att utveckla detta skulle man kunna skriva: ”Hon knackade på dörren. Ljudet ekade i hennes huvud som om en yxa hade träffat ett järnrör.” Här förstår man bättre att det känns obehaglig att knacka på dörren. Hon förväntar sig något otrevligt. På det här sättet är metaforer utmärkt att använda sig av. Själv är jag väldigt förtjust i metaforer men det kan också vara svårt att välja rätt liknelser för annars kan de också bli klichéartade.

Den här meningen hittade jag i ett nyhetsbrev från Writers Digest. Den är en sammanfattning på hur du undviker onödiga adverb.

”Most of the time, if you think of the small details, rather than the bigger picture, you’ll avoid adverbs and clichés naturally. And remember to be experimental. You never know what you might come up with.”

Här är texten i sin helhet på engelska.

Annars har lördagen varit bra. Tänk vad 400 ord på förmiddagen kan förändra ens sinnesstämning. På eftermiddagen tog vi med flickorna in till stan och lyssnade på Yohio som sjöng tre låtar på torget. Tyvärr såg jag och minstingen ingenting. Då är det bra att ha sin arbetsplats bredvid torget på högsta våningen. Där kunde vi se resten av uppträdandet på första parkett.

Annonser

9 thoughts on “Att undvika adverb

  1. Ping: För många adverb kan förstöra texten | Roza Takiporian

  2. Ping: För många adverb kan förstöra texten | Språkligt

  3. Jag håller med helt och hållet. Det är i det lilla man oftast hittar det som bäst beskriver en känsla. Men ibland kan det ta lite tid att sätta fingret på vad det där ”lilla” är :-)

    • Ja, det kan ta sin lilla tid men när man väl hittar kärnan är det med en berusande känsla man fortsätter och styrks av att man faktiskt kan. Towanda :-)!

  4. Jag håller med om att man ska undvika adverb, men själv känner jag att dialoger är den plats där de sticker ut som allra mest. Det är svårare att använda metaforer där, men lyckligtvis finns det andra små sätt att kringgå det. Det mest vanliga rådet när det gäller adverb i allmänhet är att använda ett annat, starkare verb, men i dialogernas fall uppstår då ett annat problem, det där med att man avråds från att använda andra dialogattribut än ”sa hon” eller ”sa han.” En del säger att man ska undvika uttryck som ”erkände hon” eller ”avbröt han”, för att dessa verb inte är beskrivande för hur man egentligen säger något. Då återstår det där ”muttrade han” eller ”skrattade hon”, och även där råder delade meningar för huruvida man egentligen ska skriva så. Så det är sannerligen inte lätt när det gäller dialoger. I de bästa fallen framgår det av orden hur någon säger något, så för att undvika adverb här bör man kanske gå tillbaka och kolla om man inte helt enkelt ska skriva om repliken så den talar för sig själv. Klurigt , det där.

    • Du fördjupade och förtydligade det hela väldigt bra. Att skriva en bok är en hel vetenskap. Det finns inga enkla regler – bara väldigt många om och men. För mig är det en utmaning jag älskar. Inget får vara för enkelt för då tröttnar jag. Klurigheter är till för att lösas och hålla igång kreativiteten :).

  5. Ping: Att använda adverb eller inte. | Nathalie Sjögren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s