Prova eller pröva

Jag hamnade i ett dilemma med vilket ord jag skulle använda. Prova eller pröva? Vad är det för skillnad på innebörden? Googlade lite och hittade en bra tumregel; Grejer provar man men aktiviteter prövar man. Den tumregeln ska jag pröva att komma ihåg, hihi.

Annonser

11 thoughts on “Prova eller pröva

  • Språknämnden ger det här svaret:
   ”Till och tills är ofta, men inte alltid, synonymer.
   Både tills och till kan användas som prepositioner, och är då synonyma. Till i morgon betyder alltså samma sak som tills i morgon, men många uppfattar tills i morgon som stilmässigt vardagligare och mer talspråksnära.

   Tills är ursprungligen en sammandragning av till dess, och används också som bisatsinledare, t.ex. Vi måste vänta tills chefen har kommit. På detta sätt bör man inte använda till, i alla fall inte i skrift.”

 1. Det är en bra regel som jag också hittade för ett tag sedan när jag undrade samma sak. Hurra för google! Vad gjorde man innan goggle fanns? : )

  • För att inte tala om Google Earth! För mig har det varit viktigt att researcha terräng bland annat. Google gör livet (läs skrivandet) så mycket enklare :-).

 2. Ja vad fint. Älskar såna där tumregler för språk. Oftast gör man per automatik rätt, men sen när man börjar fundera då kan man ändra åt alla håll utan ha nån som helst koll på hur det borde vara. Allt börjar låta hur snyggt som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s