I dag blir det två citat

The proper amount of research will enrich your story, but too much will bog it down. You can also research a topic to death and never get around to actually writing.
Linda Sandifer
Ur: The 101 habits och highly successful novelists

Jo tack. Nog har jag lagt ner massor av tid på research. Ämnena jag har läst på inom är djupt fascinerande och jag har hittat massor med material för att skriva om det och vinkla det till min egen story. Jag fastnade i timmar och dagar på internet och i de böcker jag samlade på mig. Det gäller som sagt att dra en gräns till slut och inse att nu har jag tillräcklig kunskap och material för att göra min egen story.

I know pretty much what my main characters are like, but beyond that I just have to wait to see what comes out of my typewriter. I make up one-third of the things people say and do in the stories I write, but I have nothing to do with the rest.
Rex Stout
Ur: The 101 habits och highly successful novelists

Jag kan heller inte ha för mycket detaljer planerade innan jag börjar skriva. Max en tredjedel som Rex men sedan måste berättelsen få leva ut sig själv. Det är då jag får fram detaljer som överraskar även mig. Som om jag läste den själv men med skillnaden att bokstäverna rinner ut ur fingrarna på mig och inte ligger färdiga på ett papper. Jag brukar kalla mig en renegade i skrivande sammanhang. Någon som jagar spänningen, intrigen, romantiken och allt det där som hör till en boks själ. Belöningen är när jag överraskas av min egen fantasi och hur den väver ihop en historia som är oförutsägbar.

Nu ska jag ut och köpa de sista julklapparna. Ha en skön skrivhelg.

6 tankar på “I dag blir det två citat

  1. Jag kan ju inte heller skriva utifrån en färdig synopsis, så jag känner igen det där att historien ”rinner ut ur fingrarna” :-) Tycker att det är ett riktigt spännande skrivsätt också, för då vet man aldrig hur det ska sluta :-)

    • I del två har jag slutet klart för mig men inte riktigt i del tre. Egentligen borde jag vara nervös för det men det är ju faktiskt det som är så spännande och en drivkraft att få ett svar på vad som döljer sig i min påhittade värld.

  2. Det där med för mycket research vet jag inte om jag riktigt håller med om, jag gör mycket research men sen behöver jag förstås inte använda allt utan kan välja bort det. Men jag behöver känna till det för att det finns i bakgrunden och färgar av sej utan att tryckas in som info.

    Det andra citatet håller jag med om, inte för många planer för jag vill bli överraskad. Det hör ihop med den där bakgrundsresearchen, att det finns som eko i det jag skriver utan att klämmas in och störa, men då är det lättast att följa med och se vart texten för mej också.

    • Hur mycket research som behövs är klurigt och högst individuellt. Jag håller med dig om att en gedigen kunskap färgar av sig på ett mer naturligt sätt, frågan är bara när jag har nått kunskapsgränsen. Faktiskt så bryr jag mig inte om vart gränsen går för research kan också ge mycket på ett personligt plan. Ungefär som att studera ett ämne på universitet fast på egen hand utan mål att klara tentan.

  3. Jag gillar också känslan att själv förvånas av vilka vändningar storyn tar. Att inte veta något är det bästa för mig. Att bara föja fingrarnas knapprande och se vart det leder. ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.