Nä nu får jag skärpa mig

Jag har suttit två, tre kvällar och hoppat runt på sidorna 1 till 4. Det tuggas en massa och efter att jag läst mailet från min extremt duktiga testläsare så bestämde jag mig. Det är för många darlings som jag håller fast vid som måste bort. Hen fick bara de allra första raderna i inledningen och tyckte att den var ”wow” men med vissa påpekanden som var berättigade som vanligt. På något sätt fick det mig att släppa behovet av de där meningarna som jag var så nöjd med i första utkastet. Tar jag bord ett stycke som egentligen bara upprepar det jag redan sagt så kommer det att bli så mycket skarpare. Det hotfulla blir än mer hotfullt utan förklaringar och kringbeskrivningar. Tänk att det ska vara så svårt att släppa sina darlings ibland. Det är väl därför de är darlings, he he. Nu är det äntligen fredag och imorgon LÖRDAG =).

10 tankar på “Nä nu får jag skärpa mig

 1. Det är väl klart att det är svårt att släppa iväg darlingarna. Man har ju odlat fram dem från frö liksom. Om inte ännu tidigare. Från före de var frö. Man har svettats. Man har slitit sitt hår och så kom lilla darligen och stora darlingen och inte kan man ju bara vifta ut såna för de är ju ljuuuuuvliga. Darlingar är inte så lätta att skaka av sig när de väl kommit på besök.

  • Visst är de ljuuuvliga :-). Meningarna i sig är så fyndiga och bra men tillsammans med det andra blir de grädden på moset. Nu är det dags att banta :D.

  • Det är absolut nödvändigt, annars lägger förläggaren manuset i det runda arkivet utan att blinka. Det kommer att stramas upp utan att bli torrt och tråkigt. Ibland har jag en tendens att misstro mina läsare men jag börjar lära mig att se det där nu och förklara mindre.

 2. alla har vi våra älsklingar… att döda dem är inte helt lätt. men ju mer man lär sig identifiera dem… wow, 1/3 låter hårt! hoppas man slipper det. Det skulle i mitt fall innebära över 40K ord… Huu….

  • Att förlaget vill skära bort i manuset får man vara beredd på men så mycket som 1/3 skulle vara ett hårt slag. Nu tror jag att en duktig förläggare kan känna av om författaren kan ta så hård kritik redan från början annars tar de det i etapper så att det inte uppfattas som en avrättning.

 3. Det är inte lätt att döda sina älsklingar. Kanske kan du ta bort dem från manuset men spara till nån annan gång? Om det är riktigt vassa meningar som kan användas i något annat sammanhang?

  • Jag brukar alltid spara stycken jag raderar men i det här fallet är det egentligen bara en mening som är vass och den sitter etsad i min hjärna, resten är bara svammel :-)))). Nu längtar jag verkligen hem för att få bita i det sura äpplet. Det är så mycket enklare när jag väl bestämt mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.