Fick en snilleblixt

Jag har bollat lite med min testläsare ikväll och fick en snilleblixt. Mitt problem till att börja med är att jag är så jävla förklarande i mina dialoger. Därför har jag bestämt mig för att hädanefter BARA skriva pratet och sedan lägga till det som inte går att få in i pratet som gestaltningen och att det sker pauser. Det skulle spara mig så j… mycket tid :).

Annonser

10 thoughts on “Fick en snilleblixt

 1. Tror också att det är en bra idé. Det blir lite som att skriva lager på lager. Se till att få stommen rätt först och därefter lägga på resten :-)

  • Jag tror att det är så jag måste jobba med dialoger. När jag ser dem avskalade så funkar ju det också i begränsad omfattning. ”sa hon/han” har jag också börjat snåla på. Det märks oftast vem som säger vad ändå.

   • Exakt. För man kan ju också gestalta efter en replik. Alltså att direkt efter en karaktär har sagt något, gör något i anslutning till vad denne har sagt. Hmmm, svårt att förklara det där, men du kanske förstår vad jag menar ändå :-)

   • Jodå jag förstår. Tex ”Förlåt.” olles axlar hängde och han skrapade med skospetsen i gruset.
    Det är liknande gestaltning jag gillar. Egentligen borde jag inte tycka att dialoger är svårt bara jag släpper kontrollbehovet över läsaren :).

 2. En knepig balansgång det där med förklaringar och dialoger. Tror att det ibland är bra att göra som du tänker göra, att bara skriva dialogen och sen fundera på ifall det behövs förklaringar. Om man har skrivit in förklarandet i dialogen så kan man ju försöka stryka ner, göra ett skelett av dialogen och se hur långt den bär utan förklaringar. För ibland behövs nåt och ibland är det onödigt.

  • Ja ibland behövs det något och jag tror att det i mitt fall fungerar bättre att fylla på i efterhand. Gestaltning av minspel eller vad kroppen gör går inte alltid att få fram. Jag har en dialog i slutet av mitt manus som är svårt. Personen säger snälla ord men är egentligen hotfull och ironisk. Då krävs lite mer gestaltning för att få fram det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s