Varför började jag skriva?

Jag blev inspirerad av Nathalies inlägg på sin blogg om hennes inspirationskälla till varför hon började skriva. Jag vet exakt vad det var som gjorde att jag satte mig ner vid datorn den 20 juli 2011 och började skriva de första orden. Flera kvällar i rad hade jag svårt att somna då en bild av en uppriven ung kvinna envisades med att visa sig bakom mina ögonlock. Hennes känslor var så starka och jag förstod att hon försökte fly från något. Något som var farligt. Livsfarligt. Det jag såg var att hon satt i en bil och körde i mycket hög hastighet och jag såg på henne som om jag satt bredvid henne och åkte med. Genom fönstret såg jag en torr öken som pötsligt förvandlades till en hög och tät granskog. Granskogen lockade henne och gav henne en liten känsla av trygghet i den panik och förvirring som fyllde henne.

Jag visste inte vad jag skulle göra med min bild och hennes känslor. Av en händelse såg jag en intervju med Stephanie Meyer som skrivit Twilightserien. Hon beskrev på ett liknande sätt att hon upplevt en dröm som hon inte kunde släppa och började skriva ner just den bilden. Jag tänkte att det kanske jag också kunde göra för att sedan bli av med bilden i mitt huvud. Sagt och gjort, jag satte mig vid datorn och började beskriva scenen. Jag hade inte skrivit något på över 20 år sedan jag gick i skolan och hade definitvt ingen tanke att det skulle bli en bok. Ju mer jag skrev desto mer av historien uppenbarade sig för mig och plötsligt hade en hel historia exploderat som jag bara var tvungen att få ur mig. Det var inget jag bestämde själv medvetet hur det skulle bli. Det blev som det blev ändå :-).

Först skämdes jag att berätta för min omgivning vad jag höll på med men ingen skrattade åt mig. Tvärtom så blev de nyfikna och hejaropen lät inte vänta på sig. När jag hade kommit halvvägs in i berättelsen insåg jag att det inte skulle rymmas i en bok. Det skulle räcka till tre! Hela tiden har berättelsen fyllts på och att jag snart är färdig med första delen har jag Stephanie Meyer att tacka för. I videoklippet nedan så finns en intervju med Stephanie. Hennes upplevelse är väldigt lik min.

PS: Med tips från Nathalie så hoppas jag att videoklippet lägger sig direkt i inlägget så ni slipper klicka på en länk. Det har alltid krånglat för mig tidigare :-).

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=wdhBmDZK6uw

13 thoughts on “Varför började jag skriva?

 1. Vad kul att det var därför du började skriva, känns som det är meningen att böckerna ska bli utgivna!
  Jag började också med mitt manus i juli 2011, så då har vi hållit på lika länge :-)

 2. Jag anar att du ofta kommer få berätta den här historien om och om igen när du blir intervjuad när din bok är antagen och ute. :D
  Häftig story och ja, man blir verkligen nyfiken på boken.
  Jag började på min i maj-11. Undrar om 2011 var ett magiskt skrivar år! ;)

  • Vad häftigt det skulle vara och tacka Stephanie her self :)
   Det låter helt klart som om det var något magiskt i luften 2011. Hoppas den håller i sig och leder till utgivning.

 3. Åh, vad intressant att få läsa om hur allting började för dig! Ofta när man följer olika skrivarbloggar så har man ju ingen aning om vad det var som satte igång hela den här härliga galenskapen vi håller på med :)

  • Ha ha, ja galenskap är verkligen vad det känns som ibland. Ett beroende jag inte vill bli av med :).
   Jag tycker också att det är intressant att läsa om andras väg till hur allt började. Oftast börjar det redan i skolan med skrivandet men så kommer livet ivägen på olika sätt. Skrivandet slumrar och så går det några år innan behovet drabbar en igen med full kraft.

  • Häftigt och magiskt är verkligen den rätta beskrivningen på hur jag upplevde det när jag insåg vart det var på väg med min bild i huvudet. Näst efter mina barns födelse är det absolut det häftigaste jag har varit med om i hela mitt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.