Hur du boostar din kreativitet… del 1

… var en artikel jag hittade i tidningen ”i Form” nr 13. Ajöss till frustrerande dagar då orden inte vill infinna sig. Nja – riktigt så enkelt är det inte. Jag ska försöka återge lite till er så gott jag kan för artikeln är verkligen jättebra. Jag börjar med en lista på fem punkter som ni kan ha med er och påminna er om när kreativiteten är som bortblåst.

TA BORT BLOCKERINGARNA MOT KREATIVITET

 1. Vad är det som hindrar dig från att få idéer? Den största fienden är du själv. Det går inte att tvinga fram idéer eller lösningar på ett problem. Kreativiteten bubblar som mest när du har en känsla av att allt är möjligt. När gränserna inte tillåts blockera och tankarna får flöda fritt. Men hur kan du underlätta får att vara i det tillståndet? Jo…
 2. Stärk din självkänsla och ditt självförtroende.
  Om du inte tror på dig själv eller det du gör blir det inget bra resultat. Är du rädd för att misslyckas? Vad är det värsta som kan hända? Om du tittar närmare på den frågan så visar det sig med all säkerhet att det egentligen inte är så hemskt. Du kanske är rädd att din idé inte är perfekt. Kom ihåg att du lär dig av dina misstag. Alla nya idéer är egentligen förbättringsförslag till redan existerande idéer. Ge upp idén om perfektionen!
 3. Hoppa ut från stupet.
  När du ska vara kreativ är det viktigt att du har ett öppet sinne, att du tillåter dig själv att låta tankarna flyta utan att censurera dem. Du kan alltid rensa bland dem senare och bestämma vilka som ska vidareutvecklas. Tänk inte ihjäl dina idéer, våga ta språnget ut över branten.
 4. Gör något annat än det du brukar
  Att kunna mycket om en sak är bra men vidga dina erfarenheter genom att prova på andra saker för att få nya kunskaper. Skaffa dig erfarenheter inom vitt skilda områden. Är du en hejare på hur datorer fungerar kanske du ska prova på något helt annat som att måla akvarell, börja sjunga i kör, gå en matlagningskurs eller lära sig binda blombuketter. Sådant som du helt enkelt inte är van att göra.
 5. Prova dina idéer på andra.
  Är du rädd för vad andra ska säga om dina nya idéer? Det är lätt att låta sig hindras av rädsla för just andras tankar och åsikter. Våga tro på dig själv och pröva idéerna på andra. Oftast är andra mer positivt inställda än vi tror.

 

VERKTYG FÖR ATT STÄRKA SJÄLVFÖRTROENDET

Grunden för att inte låta ens blockeringar hindra kreativiteten är alltså att stärka sitt självförtroende. Ett enkelt råd är att använda sig av enkla affirmationer. Ett exempel: Jag (ditt namn) är en lysande och produktiv författare.
Skriv den tio gånger efter varandra eller säg det högt för dig själv, gärna framför en spegel. När du gör detta kommer det att hända något med dig. Din inre kritiker kommer att protestera och säga: ”Men hallå, vad inbillar du dig egentligen? Lägg av nu! Vad löjlig du är. Du är bara en bluff.” Du kommer att bli förvånad över hur starkt ditt inre motstånd kan vara. FORTSÄTT att upprepa meningen dag efter dag med inlevelse. Om den inre kritikern är stark så är det dags att titta på vad det är som gör den så starkt. Finns det någon i din historia som hämmat dig? Mamma? Pappa? En lärare? När spökena kommer fram ur garderoben är det lättare att punktera dem och med logikens och affirmationens hjälp programera om hjärnan att de hade fel och att din kreativitet är din natur.

Fler självstärkande affirmationer:

 • Jag erkänner och uttrycker mina behov
 • Jag lär mig att följa min inre röst
 • Jag har frihet och förmåga att skapa mig det liv jag önskar mig
 • När jag ser och erkänner mina blockeringar, kan jag också frigöra dem
 • Jag tar hand om och älskar mig själv
 • Jag släpper taget och har tillit

5 thoughts on “Hur du boostar din kreativitet… del 1

 1. Bra råd och tips, tycker jag. För många gånger tror jag att vi låter alla borden och måsten hindra oss från det vi egentligen vill göra. Att det dåliga samvetet av att åsidosätta något som anses ”viktigare”, gör att man prioriterar helt fel ibland. Hoppas du får en fantastisk skrivhelg nu :-)

  • Att prioritera är faktiskt svårt. För min del har jag prioriterat bort mig själv för mycket på sista tiden. Det är ofta det dåliga samvetet som prioriterar åt mig istället tyvärr.

   • Det är lite det jag menar. Att känna att det faktiskt är okej att prioritera sig själv också ibland. Utan att få dåligt samvete för det.

 2. Härligt inspirerande artikel. de flesta av oss kan nog behöva en självförtroende-boost ibland. Det gäller att minnas att om man inte tillåter sig själv att vara dålig i början kommer man ju ge upp innan man ens hinner utvecklas. Envist bita ihop och kämpa vidare är det bästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.