Recension av Udda verklighet

Läste ut Udda verklighet av Nene Ormes idag. Eftersom jag lärt mig att vara lite lat ibland fuskar jag och hämtar bild och beskrivning av boken hos Adlibris.

I en dröm ser Udda en kvinna som flyr för sitt liv i spårområdet vid Malmö Central. I jakten efter sanningen bakom drömmen försvinner Uddas vän Daniel spårlöst och när Udda tvingar sig ner i gångarna under spårområdet för att leta efter honom hittar hon en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. Här finns de Sära – hamnskiftare, gudinnor, orakel och annat – rivaliserande grupper som är mycket, mycket angelägna om att vinna över henne till sin sida. Uddas gåva att sanndrömma att hon är andra människor och veta vad de tänker är ett hot men lika mycket en möjlighet att kunna påverka framtiden.

I en dröm ser hon Daniel i händerna på en sadistisk varelse som förtär människors minnen som livselixir. Med hjälp av sin nye vän Hemming färdas hon genom rum och tidsepoker hon inte anade fanns för att hitta ett sätt att rädda Daniel medan han fortfarande är i livet.

Udda verklighet är något så ovanligt som en svensk urban fantasy. Här lever Sära, mitt ­ibland de Ordinära, med sitt eget rättsystem, interna stridigheter och med det ständiga hotet att bli upptäckt.

Jag är en älskare av fantasy ända ut i fingerspetsarna och den här boken gav mig en härligt go känsla redan från första början. Nenes värld är detaljrik, trovärdig och genomtänkt, precis som jag vill ha det. Huvudkaraktären Udda är lätt att tycka om liksom hennes kompis Daniel. Uddas väg att hitta sin försvunne vän leder till märkliga möten och regler som hon har svårt att förstå men till slut ändå lär sig utnyttja för att hitta vägen till den fruktade Valerius som håller Daniel fången. Nene har lyckats gestalta Valerius på ett alldeles vidrigt underbart sätt som får magen att vilja vända sig ut-och-in när man läser om honom. Upplösningen är rå, påfrestande för nerverna och smart. Det finns ingen tvekan om att jag kommer att läsa den andra delen i trilogin; Särskild. Jag sällar mig definitivt till Nene Ormes fanskara!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s