Kill your darlings

Det har jag gjort väääääldigt mycket nu. De var så bra från början men flera av dem upplevs nu som ”va faaaan ääär det här?” Några är bra men passar inte längre in liksom. De tillför inget. Texten har mognat och handlingen har förändrats. Även om de är bra så känns det rätt att ta bort dem. Ibland funderar jag på att spara dem någonstan men påminner mig om att jag har sparat ursprungsmanuset och kan hämta det där om jag vill.

Det är bra att låta texten mogna. Både Dag Öhrlund och Stephen King understryker detta. Hur frestande det än kan vara så stå emot! Låt manuset ligga en till tre månader. Gör något annat.  Börja på ett nytt manus eller vad som helst. Sedan börjar den självkritiska redigeringen. Långsamt och noggrant. Att det går långsamt för mig kan jag skriva under på! Till stor del handlar det om tidsbrist. Jag skulle behöva mer sammanhängande tid att få sitta med manuset än den timme jag högst får. Nu är det som det är och då försöker jag se positivt på det som vanligt. (Funderar på att döpa om min blogg till Det positiva monstret). Tid ger noggrannhet och möjlighet för reflektion för varje sidas detaljer. Mycket lite undgår mitt granskande öga och pedantisk som jag är kan jag inte hafsa förbi och låtsas som om det inte är något fel. Jag slarvar med mycket annat (städning) men jag biter mig själv i svansen om jag inte gör mitt jobb grundligt.

6 tankar på “Kill your darlings

  1. Jag hållet med till hundra procent i det du säger. Faktiskt skrev jag ett liknande inlägg häromdagen. Vill man ge sin text en rättvis granskning är tid och avstånd ett måste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.