Kan det här vara en bra metod?

Jag håller fortfarande på med mitt följebrev och har besinnat mig när det gäller att hålla mig till en A4-sida. Det är vad alla förlag understryker på sina bloggar och hemsidor. Så nu sitter jag här och har kommit upp i tre olika följebrev. Jag skriver ett nytt utan att snegla på det gamla och följer instinkten samt de stolpar som jag har satt upp på vad som måste finnas med.

 • Kort presentation av mig själv; vad jag jobbar med, något om mitt skrivande.
 • Synopsis på mitt manus
 • Genre och åldersinriktning.

Det som det INTE får innehålla är reklam för mitt manus, alltså hur fantastiskt bra det är (hihi) eller andra förklarande saker för att undvika missförstånd. Det skulle vara att skriva förläggaren på näsan. Och heller inget om hur gärna jag víll bli författare. Det knasiga är att jag älskar mitt nuvarande jobb och har svårt att se mig sluta. Men skulle jag lyckas som författare så tänker jag följa det spåret. Livets vägar är outgrundliga och kanske är det en fördel att jag älskar mitt jobb. Då är det så mycket lättare att ta en refusering och jobba på som skribent på fritiden. Gaaah jag är äckligt positiv ibland så jag kräks nästan över mig själv.

Det här är i korta drag vad jag har samlat på mig efter en hel del surfande på bloggar och förlagens hemsidor. Vi får se hur många olika följebrev jag får till innan jag bestämmer mig för ett och skickar iväg det. Nu är det en bit kvar innan det blir dags. Min korrekturläsare behöver få tid på sig och sedan ska jag rätta till felaktigheter innan jag tar kontakt med mina kontakter/vänner som kan sätta texten och trycka den i några provexemplar.

12 tankar på “Kan det här vara en bra metod?

 1. Jag hade själv det upplägget med en presentation och sedan en sammanfattning/baksidestext för berättelsen, men efter att ha läst en del amerikanska/engelska bloggar i ämnet undrar jag om det inte är bättre/mer effektfullt att ha baksidestexten FÖRST, för att skapa omedelbar nyfikenhet och fånga intresset hos den som läser det? Kanske borde man sätta boken och dess innehåll i centrum? Det är iaf vad jag tänker göra i mitt nästa följebrev, men jag har inga vetenskapliga fakta som stöder detta. Det är bara en tanke.

   • Ja fy för sådana inledningar. ;)) Vad härligt med ett så roligt jobb. Önskar jag kunde säga detsamma om mitt… :)

 2. Genom ditt synopsis/baksidestext måste du få förlagen att förstå hur fantastiskt bra boken är, utan att du skrivit dem på näsan. Gestaltning alltså!! Bra idé att börja med baksidestexten i följebrevet.
  Jag har hört att bara ett fåtal författare kan leva på sitt skrivande, så även om man bli publicerad får man nog ha ett vanligt jobb också. Blir nyfiken på vad du jobbar med som är så roligt :-)

  • Ja jag håller med om att det gäller att beskriva handlingen så att den uppfattas som fantastisk. Pust :). Inte lätt :).
   Mitt roliga arbete är som systemförvaltare där jag har ansvaret för ett verksamhetssytem på en socialförvaltning med 500 användare. Det innebär mest support men också mycket utveckling och ändringar i inställningar. Jag är en riktig nörd när det gäller att se hur alla delar hänger ihop och hitta lösningar på problem som tycks obegripliga :).

 3. Jag har faktiskt slängt ut massor med trådar i manuset. Några återkopplas redan i första delen medan andra återkopplas först i del två eller tre (trilogi). Om jag ska säga något jag är bra på så är det att jag snabbt kan se hur olika detaljer bildar ett sammanhang och det har jag stor användning för när jag skriver.

  • Det kan jag tänka mig att du har stor användning för! Har du alltså allt klart för dig när du börjar skriva? För mig kommer det efterhand, även fast jag såklart har en ungefärligt handling klar för mig från början. Smart att spara återkoppling till bok 2 och 3 också, har man läst 1:an vill man ju läsa 2:an och 3:an också!

   • Nu när jag börjar på tvåan har jag alla stora viktiga hållpunkter klart för mig. Även slutet. Sedan får inspirationen och kreativiteten fylla på med lite fluff däremellan. Det är det som är själva nöjet att se vad fantasin kan skapa för oväntade vändningar. Allt för detaljerad synopsis hämmas jag av.

 4. Usch ja, detta följe brev. Det är så svårt, och ibland känns det nästan svårare än att skriva själva manuset. ;)

  Jag har lagt upp mitt följebrev precis som du; en kort presentation av mig och mitt skrivande och sedan en ”baksidestext”.

  • Jag är inne på fjärde alternativet nu. Jag kommer att framhäva handlingen mest och kanske ge mig själv högst två till tre rader. Men vi får se… :). Det kan bli ett femte alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.