Recension av Under kupolen

Stephen Kings bok Under Kupolen var ingen besvikelse. I tonåren och tidiga 20-årsåldern slukade jag hans böcker. Han har verkligen inte tappat stinget. Under kupolen är fenomenalt bra genomtänkt och upplägget är strukturerat.

Dale ”Barbie” Barbara arbetar på en snabbmatsrestaurang men är på väg att lämna det lilla samhället Chester´s Mill. I ett misslyckat försök att lifta sig därifrån bevittnar han hur ett litet sportflygplan kraschar – uppe i tomma luften. Ett osynligt kraftfält har inneslutit hela samhället och ingen kan ta sig in eller ut. De blir tvungna att klara sig på egen hand.
Den egocentriske viceborgmästaren Big Jim Rennie utnyttjar situationen till sin egen fördel och utnämner nya poliser som lyder hans minsta vink. Hans storhetsvansinne får förödande konsekvenser då han försöker bevaka sin dolda verksamhet. Amfetaminfabriken.

Före detta armékaptenen Barbie utnämns av självaste presidenten att ta över styret i Chester´s Mill och för att ta reda på vad som orsakar kraftfältet. Detta leder till konflikt med Big Jim som inte drar sig för att göra vad som helst för att få honom ur vägen.

Stephen King har på ett mycket imponerande sätt skildrat nästan ett helt samhälles individer utan att det blir rörigt. Karaktärsbeskrivningarna är målande och det är lätt att ta dem till sig och följa deras strävan att försöka leva ett så normalt liv som möjligt.

Om jag ska nämna något negativt så är det att lektören borde ha varit strängare med att stryka vissa partier. King flyter ibland ut i ovidkommande handlingar och funderingar hos karaktärer som kunde kortat den onödigt tjocka boken på 1178 sidor. Det märks också att den svenska översättaren och korrekturläsaren tröttnade i sista kapitlet. Massor av stavfel och ord som saknas.

Sammanfattningsvis en mycket brilliant bok som ingen Stephen King-fantast kommer att bli besviken på. Har du tid och gillar tjocka böcker så är den här perfekt.

2 tankar på “Recension av Under kupolen

    • Precis som du gillar jag skräck, vampyrer och allt som höjer pulsen eller berör mig på annat sätt. Roligt att du har lyckats ge ut en bok! Jag känner igen omslagbilden men inget jag har läst – ÄN :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.